DESHIDRATAREA LA VÎRSTNICI

Despre deshidratarea la vîrstnici ar fi trebuit să scriu acum vreo două-trei săptămâni când te lovea soarele oriunde tye ascundeai. Și aveți senzația că transpiri și printre valurile mării. Dar decât să amîn cu un an articolul … am ales să vi-l arăt acum, printre stropii de ploaie ai toamnei ce stă să vină.

Să începem cu un experiment făcut de niște australieni: au luat două loturi de voluntari sănătoși. Unul de tineri o vârstă medie de 24 de ani și altul de vârstnici cu vârsta medie 68 de ani cărora le-au provocat sete cu ajutorul unei soluții de sare. Au constatat că bătrânii își potoleau setea bând o cantitate de lichid mult mai mică decât tinerii.

S-au încercat câteva

Explicații pentru acest fenomen

1. Centrii setei la bătrânii sunt și ei afectați de vârstă ceea ce face ca ei să răspundă mai greu la necesitățile organismului.

2. Mușchii stomacului fiind mult mai flasci la vîrstnici ei se destind mai repede atunci cînd se introduce ceva în stomac(lichide ori alimente); de aceea bătrânii își potolesc mai repede setea dar și foamea cu cantități mai reduse de lichide/alimente.

3. Bărbații cu probleme de postată evită să bea lichide datorită afecțiunii lor care determină micțiuni frecvente noaptea.

4. Pacienții cu demență pur și simplu uită să bea.

Cum previi deshidratarea la vîrstnici

Pentru a evita această problemă la vârstnici este recomandat să li se facă un program regulat de consum de lichide. E ideal ca mai ales dimineața să fie determinați să bea minim un litru de lichide după micul dejun.

E bine să li se dea alimente bogate in lichide (castraveți, pepeni, căpșuni, salate)

Și în primul rând să fie avertizați asupra existenței problemei.

Mare atenție însă la hidratarea bolnavilor cardiaci aceștia dacă cumva mănâncă sărat nerespectând regimul, pot foarte ușor să rețină lichidele punându-li-se astfel viața în pericol

Nu am uitat de secțiunea cu simptome. Am să pun un nou “decupaj” dintr-o carte pe care am mai amintit-o pe blog

DESHIDRATAREA LA VÎRSTNICI SIMPTOME

Observați că poate cu excepția aspectului limbii că toate celelalte simptome pot sugera o alta cauză mult mai gravă a deshidratării, cum ar fi un diabet zaharat necontrolat sau chiar un accident vascular;

DESHIDRATAREA LA VÎRSTNICI LIMBA

de aceea e bine ca în fața unui vârstnic prezentând aceste simptome să te gândești mai degrabă să soliciți ajutorul specializat (112) decât să te apuci să îi torni bietului om litri de apă pe gât.

Un comentariu la „DESHIDRATAREA LA VÎRSTNICI”

Lasă un răspuns

%d