CE NE MAI OMOARĂ : OXID DE ETILENA

Înainte-vreme dacă cineva murea tînăr era dojenit post mortem pe motiv că era alcolist sau fumător. Astăzi pentru a atinge vîrsta prezisă de statistici trebuie să faci un veritabil slalom printre feluriți agenți mortali introduși te miri unde. Printre ei și acest oxid de etilena, cel mai recent bau-bau care se ițește dintre rafturile supemarket-urilor.

Hai să încercăm să îl deslușim în cîteva întrebări … cu răspunsuri desigur:

1. Cînd s-a declanșat scandalul?

În toamna lui 2020 cînd belgienii l-au depistat in niște semințe de susan importate din India

2. Ce e de fapt acest oxid de etilena și la ce e bun?

E o substanță utilizată ca dezinfectant împotriva Salmonelei. E utilizat in sistemul sanitar pentru dezinfectarea instrumentelor și dispozitivelor ce nu suportă temperaturile ridicate. De asemenea se găsește in compoziția unor aditivi alimentari E 410, E 414

oxd de etilena
OXID DE ETILENA – FORMULA CHIMICA

3. Se găsește cică și în țigări?

E utilizat pentru accelerarea maturării frunzelor de tutun … spune asta chiar wikipedia. Trageți singuri concluzia …

4. Ce produse din supermarketuri sînt cel mai frecvent implicate?

Mai multe mărci de înghețată … TWIX, BOUNTY, SNICKERS … Dacă ai răbdare să citești ai aici o listă. E adăugat la înghețată pentru a o face mai pufoasă.

produse ce conțin oxid de etilena

5. Cît de rapid te omoară?

Recunosc, e cam exagerat-bombastică înrebarea. Consumul accidental al unei înghețate e inofensiv. Are urmări consumul de lungă durată a produselor contaminate … sau expunerea bruscă la cantități mari (deci cei ce lucrează in industria chimică respectivă)

6. Ce afecțiuni poate produce acest oxid de etilena

Ca orice sperietoare de genul ăsta poate produce cancer : gastric, de sân sau leucemie

7. De ce totuși apar aceste produse pe piață?

Greu de răspuns la această întrebare. Un indiciu ar fi că oxidul de etilena e declarat periculos deci interzis doar în Uniunea Europeană. Nu se întîmplă acest lucru, de exemplu, în Marea Britanie sau Statele Unite. Ca să nu mai vorbim de țările bananiere…

Iar la final o poză cu un produs care sigur nu conține oxid de etilenă. Sau .. mai știi …

1 thought on “CE NE MAI OMOARĂ : OXID DE ETILENA”

  1. Păi, chiar dacă nu ai nici o ocupație /activitate=parazit!! și, nu contează că locuiești la țară /într-un sat/ai grădină, condiții să produci hrana sănătoasă. .. trebuie neapărat să mergi măcar o dată pe săptămână să servești masa de prânz în Mall… sau să îți faci manichiura, bineînțeles, cu gel… și ca să îți faci piața /cumpărăturile… numai din supermarket se „cade”. De la o bătrânică din piață (care e curată și aduce produse naturale la un preț modic) nuuu se poate😔.
    INVOLUȚIE……

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: