VARIOLA MAIMUȚEI – NOUA SPAIMĂ MONDIALĂ ÎN ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

VARIOLA MAIMUȚEI

E cunoscută anecdota cu maimuța care, atunci cînd nu are de lucru se scarpină în fund pînă i se înroșește … La fel și omenirea din ultimii ani. Lucrurile mergeau practic plictisitor de bine, așa încît a început să se scarpine în fundul minții scoțind la suprafață motive de a face viața mai interesantă. Ultima găselniță a omenirii noastre (hepatita misterioasă pare că s-a avortat) pare să fi variola maimuței … despre care o să aflăm niște chestii în articolul de azi.

1. DE CE TOCMAI LA MAIMUȚĂ ?

Pentru că variola virusul care dă variola omului a fost oficial eradicat undeva prin anul 1979. Bine, or mai fi rămas cîțiva ascunși prin tenebrele laboratoarelor secrete pentru vremuri bune, dar cel puțin oficial ultimul caz de variolă la om a fost înregistrat în 1977.

2. DE CE E AȘA DE PERICULOASĂ ?

A fost considerată cea mai ușor de transmis boală. Un bolnav dă COVID la 3-4 contacți. Ei bine un bolnav de variolă “fericește” încă 10.

3. E NASOALĂ VARIOLA ASTA ?

Da … e nașpa. Apar o mulțime de bășici pe piele (asta pe lîngă alte simptome) care , în cazul în care pacientul se vindecă, lasă cicatrici urîte. Cam așa arată bășicile

pînă și mumiile faraonilor aveau astfel de erupții

4. E CAZUL SĂ NE BĂȘICĂM ?

Adevărul e că deja sînt cazuri prin vestul Europei. Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia … mai nou Suedia au raportat cazuri. Dincolo de ocean SUA și Canada au și ele.

Ce e interesant, genul acesta de variolă e des întîlnită in vestul Africii. De ce a pornit acum să invadeze lumea e greu de zis.

5. CE SIMPTOME ARE VARIOLA MAIMUȚEI ?

Citind despre simptome, la început ai o senzație de deja-vu. Parcă ar fi vorba de odiosul COVID

  • FEBRĂ
  • DURERI DE CAP
  • DURERI MUSCULARE
  • OBOSEALĂ

La cîteva zile

  • SE ÎNROȘEȘTE PIELEA ȘI APAR BĂȘICILE

6. TRATAMENTUL PENTRU VARIOLA MAIMUȚEI

Dupa două secole de medicină alopată, tratamentul e clasicul tratament simptomatic. Adică dacă te doare capul iei medicamente de cap, daca ai febră iei de febră … dacă ești obosit te duci și te culci 🙂

7. E MORTALĂ SAU MAI SUNT ȘANSE SĂ PRINDEM URMĂTORUL VAL DE COVID ?

Se pare că nu e atît de gravă pe cît era variola umană. Ține cam 2-3 săptămîni deci ar fi bine totuți să mai așteptăm măcar o lună să vedem dacă sunt cazuri mortale.

Și pentru că am început vorbind de poseriorul maimuței … să încheiep pe aceeași lungime de undă

O barză aleargă disperată prin junglă. Întîlnește o maimuță nedumerită
Maimuţa: de ce fugi?
Barza: vine fiscul?
Maimuţa: şi care-i baiul?
Barza: mare bai, eu pe picior mare, fraţii mei pe picior mare, părinţii pe picior mare, copiii pe picior mare…
Maimuţa nu stă pe gânduri şi o ia și ea la goană de rupe pământul. La un moment dat se opreşte şi se întreabă: eu de ce fug ? doar eu sunt in curu’ gol, fraţii mei în curu’ gol, tot neamul în curu’ gol…

Lasă un răspuns

%d