Că sifilisul vine din America știe toată lumea; dar iată că și englezii trecuți dincolo de ocean și deveniți americani au o preocupare obsesivă pentru studiul acestei boli. Și pentru ca experiențele să fie concludente au ales desigur să experimenteze pe ce aveau la îndemînă.

Experimentul Tuskegee

E considerat unul din experimentele cele inumane efectuate pe oameni. Timp de 40 de ani (1932-1972) un institut de sănătate din SUA a urmărit evoluția sifilisului pe un lot de vreo șase sute de negri. Atenție, deși se știa de ce boală suferă, i-au lăsat pur și simplu să sufere, vazîndu-i cum mor încet. Deși nu toți au fost bolnavi la început i-au lăsat să își transmite boala unul altuia.

Experimentul Tuskegee EXPERIENȚE PE OAMENI SIFILISUL

Culmea e că în acest imterval de timp, undeva prin 1947, s-a descoperit leacul sifilisului, adică penicilina. Deci pînă la urmă nu mai era poate chiar așa de important să vezi evoluția naturală a bolii. Plus că puteau efectiv să îi vindece pe amărîți. Nici vorbă însă de oprirea experimentuui, care a continuat încă 25 de ani. Diferența față de experiențele pe cobai era aceea că aceștia (cobaii) șînt omorîți în diferitele faze ale unei boli. Pe aștia i-au lăsat sî moară singuri, semn că și pe vremea aceea BLM dar în alt sens.

Sfârșitul experimentului din 1972 nu a fost cauzat de epuizarea lotului (mai rămăseseră 72 de bolnav)i și nici de considerente moale ci de un scandal în presă.

Experimentul din Guatemala

dr John Charles Cutler EXPERIENȚE PE OAMENI SIFILISUL
dr John Charles Cutler

Știindu-și soldații mai sensibili la grațiile prostituatelor și implicit mai vulnerabili la sifilis, în 1946-1948 americanii sau jucat de-a experiențele pe oameni și în Guatemala. Factor comun cu experimentul Tuskegee a fost un anume dr John Charles Cutler.

În Guatemala s-a efectuat un experiment pe 1500 de oameni. Aștia erau însă sănătoși, fiind infectați utilizind prostituate sau chiar inoculîndu-li-se Treponema direct în sînge. Spre deosebire de ceilalți, acestora li s-a administrat penicilină, studiindu-se efectul acesteia.

Două exemple care arată că toată lumea e la fel. Doar că unii par mai imaculați pentru simplul motiv că ei sunt cei care conduc.

Un comentariu la „EXPERIENȚE PE OAMENI 4 : AMERICANII, NEGRII ȘI SIFILISUL”
  1. Daa,Domnul ne_o dat viață ,dar Satana se baca în suflete oamenilor de știință și le sucește mințile că să distrugă lumea de pe pamint

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura