SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SAU BOALA CALCULATORIȘTILOR

Sindromul de tunel carpian e o boală ca nici nu a trebuit să existe. De ce? Pentru că e în primul rând o boala a celor care lucrează mult pe calculator. Iar ăștia săracii sunt toată ziua cu ochii prin Google și ar putea să găsească rapid modalitățile de prevenire și tratament ale afecțiunii lor. Dar iată că Doamne-Doamne face ca lucrurile să nu se întâmple așa și nici ei să nu fie atât de disciplinați cât ar trebui; iar noi doctorii avem încă o boală de pe urma căruia să ne câștigăm pâinea; iar drweather are încă un subiect de pus pe blog.

Să vedem pentru început ce e cu tunelul ăsta carpian.

Cum arată tunelul

Orice tunel are o boltă de piatră și o linie dreaptă dedesubt. Tunelul carpian, situat la încheietura mîinii, are bolta formata din oase iar linia orizontală e un ligament dur. Ca în desenul de mai jos, după care v-am făcut o mică schemă.

tunel carpian poze
SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN

Deci sus e tunelul iar alături, în dreapta lui , conținutul adică muschiul (mai exact tendoanele mușchilor de la mînă) și un nerv numit nervul median. Anatomic lucrurile arată cam așa:

tunel carpian poze

Puteți vedea aici un filmuleț cu anatomia tunelului

Ce se întămplă de fapt că apare sindromul de tunel carpian

Păi ce să se întîmple … pur și simplu tot mișcînd din degete mușchiul ăla se umflă și neputînd depăși pereții duri ai tunelului apasă pe bietul nerv și începe o durere + amorțeli în zonă mîinii care e deservită de acel nerv .. .adică cea din figură

tunel carpian poze

Cum pui diagnosticul

Pe lîngă furnicăturile în zona albastră din desen, mai sînt două semne:

1.Dacă ciocănești cu degetul încheietura mîinii apar amorțeli la degete

2.Ții mîinile ca în figura de mai jos

semnul phalen
SEMNUL PHALEN

dacă într-un minut îți amorțesc degetele e pozitiv pentru sindromul de tunel carpian.

Cum tratăm sindromul de tunel carpian

E plin netul de clinci de chirurgie plastică ce se oferă să te opereze …. operația constă în tăierea acelui ligament încît să scazi presiunea din tunel. Simplu nu? Cred că și pe vremea lui Hippocrate tehnica era aceeași. Bine, atunci nu erau calculatoare.

Nechirurgical poți încerca cu tratamente anti-durere gen algocalmin, antiinflamatoar chair infiltrații locale. O alternativă ar fi anumite mișcări, cu ar fi în filmulețul de mai jos

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: