I CAN’T BREATHE – CAUZELE SUFOCĂRII 1

Dacă inimii, deși o simțim bătând nu îi putem conștientiza și nici controla bătările, plămânilor le putem nu numai percepe ci chiar și controla mișcările, de aceea îngreunarea respirațiilor ne trimite imediat gîndul la cauzele sufocării.

Funcționarea plămînilor

Cum intră aerul plămâni e simplu. E vorba de o pompă, cutia toracică; această pompă își mărește volumul sugând aerul din afară iar apoi se contractă expulzîndu-l. Sunt totuși două direcții de pompare care pe cum le vezi în figura de mai jos

CAUZELE SUFOCĂRII TIPURI DE RESPIRAȚIE TORACICĂ ȘI ABDOMINALĂ

Fac mențiunea că respirația la bărbați e predominant toracică iar la femei abdominală.

Interesant dar și important este cum sunt prinși plămânii de torace astfel încât ajung să se dilate/contracte după mișcările acestuia .

Cheia este aici pleura. Imaginează-ți un mic experiment: două folii de nylon (o pungă tăiată în două de pildă) cu puțintică apă între ele.

Cele două bucăți se lipesc una de alta, încît dacă tragi de una se va mișca și cealaltă. Aceasta e pleura cele două foițe se prind una de plămâni și cealaltă de torace și o lamă fină de lichid între ele face plămânii să se miște după mișcările cutiei toracice.

perete toracic cu foițele pleurei prinse de plamin și torace explicînd cauzele sufocării

Cauzele principale ale sufocării

Acum imaginează-ți că între cele două foițe intră o cantitate mare de aer sau de lichid. Ele pur și simplu se desprind una pe alta și nu se mai deplasează împreună. De aceea atunci când pătrunde ceva în plămâni (de fapt între foițele pleurale) plămânii nu se mai dilatată. Iar atunci când plămînii nu se mai dilată apare senzația de sufocare.

1. Lichid în plămâni. Acest lichid poate fi apa (o secreție a plămânului bolnav) sau sânge (care apare atunci când ești înțepat dinafară și îți curge sânge între cele două foițe). În poza de jos vezi plămînul din stînga plin cu apă. El e parcă înnecat și oricăt se va dilata cutia toracică nu va putea să îl dilate și pe el.

LICHID SAU APĂ LA PLĂMÎNI

2. Gaz. Asta se întâmplă atunci când foița pleurală este înțepată fie prin bucăți de coaste rupte într-un accident fie în urma unei agresiuni cu un obiect ascuțit.

Alte cauze

indian cu sarbacana curara

Acestea sunt cele mai frecvente motive pentru care pompă denumită plămâni nu funcționează. Ar mai fi anumite afecțiuni care paralizează mușchii respiratori, blocînd pur și simplu pompa. De exemplu sunt anumite substanțe chimice numite curarizante are pur și simplu blochează mușchii și omul moare sufocat. Curara este o otravă utilizată de indieni care își muiau vârful săgeților în ea. Pătrunderea acesteia în sîngele victimei o omora în cîteva minute prin sufocare.

Astea ar fi cauzele, să zic așa, de suprafață ale sufocării. O să revin cu cauzele profunde care țin de alveolele pulmonare … prilej pentru a completa detaliile despre funcționarea plămînilor.

Și pentru că tot am pomenit de indieni … să mai schimbăm puțin personajele bancurilor

Doi indieni stăteau pe o culme și se uitau în zare, fiecare în direcție opusă. Ochi-de-Șoim spuse:
– Vin doi!
Ochi-de-Vultur îl întreabă:
– Sunt bine făcuți?
– Sunt mari… muschiulosi!
– Ce sunt? Fețe palide sau indieni?
– Fețe-Palide!
– Sunt prieteni sau dușmani?
– Prieteni!
– De unde știi?
– Se țin de mână!

1 thought on “I CAN’T BREATHE – CAUZELE SUFOCĂRII 1”

  1. Și în atacul de panică apare senzația de sufocare. Am pățit-o de două ori și am scăpat fără ajutor. Autosugestia a avut un efect miraculos.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: