DIN PREA MULTĂ DRAGOSTE. FRACTURILE COSTALE

Nu, nu e o glumă. Am avut un pacient cu două coaste rupte după ce a fost strâns în brațe de un amic mai exuberant și mult mai solid. Fracturile costale sunt destul de frecvente în urgență. Fie ca aluneci scări, pe marginea unei borduri ești lovit cu sau fără intenție, de multe ori după accidente.

Simptome

Cel mai comun simptom desigur durerea în piept. Si e interesant: la genul acesta de fracturi durerea nu are intensitatea maximă de la început doare dar nu extraordinar de tare. În schimb din noaptea imediat următoare loviturii, durerea devine insuportabilă fiind accentuată mai ales de respirație, tuse sau strănut.

Alt simptom e lipsa de aer. E un simptom relativ. Dacă e o simpla factură fără complicații respirația e dificilă din cauza durerii. Adevărată sufocare apare în fracturile costale complicate despre care vom vorbi mai încolo. Învinețirea apare apare după câteva zile și nu întotdeauna.

FRACTURILE COSTALE

Ce faci dacă ai căzut și te-ai lovit la coaste : te ridici te scuturi de praf și te duci la urgență. Tocmai faptul că durerea e mai puțin accentuată la început e bine să te pună în gardă .La urgență ți se face o radiografie pe care diagnosticul e ușor de pus. O coasta rupta se vede pe radiografie cam ca in poza de alaturi.

Tratamentul a simplu. Oricine știe că facturile de coastă nu se pun în ghips. Nu ai cum să stai în ghips pentru că trebuie să respiri, nu? Uneori un brâu elastic ajută, alteori nu. Vei primi medicamente pentru durere iar dacă cumva ești fumător sau ești răcit și tușești ar fi bine să iei și un calmant pentru tuse.In caz de durere extrem de puternică va fi nevoie să primești infiltrații.

  Te întrebi desigur oare cât va dura până la vindecare. Intervalul e variabil depinde de multe ori de vârstă dacă ești tânăr desigur te vei vindeca mai repede poate câteva săptămâni. După o anumită vârstă vindecarea este mai dificilă putând doua luni de zile. Oricum durerea nu îți va trece mai repede de o săptămână.

  Puțin acum despre

Complicații ale fracturile costale.

Există termenul de ,,întepare” a plămânului. E impropriu spus De fapt un fragment de coastă poate să înțepe pleurua și atunci se va produce ceea ce în termeni medicali se cheamă pneumotorax pe scurt va intra aer în pleura și aerul respectiv va comprimat plămânul. Mai rar se întâmplă să se producă o hemoragie tot acolo denumită hemotorax care de asemenea va comprima plămânul. Acesta este cazul de sufocare adevărată de care spuneam mai sus Iar acest caz necesită internare de urgență și evacuarea prin metode specifice a aerului sau a sângelui care comprimă plămânul. In ce constau aceste metode? Se introduce un ac gros prin piele pina in pleura si pe acolo se scoate aerul sau singele. Vei sta citeva zile internat in spital cu acel ac infipt in torace … Procedura se cheama toracocenteza sau punctie pleurala

 O variantă la fel de gravă e aceea în care una sau mai multe coaste se rup în două locuri. E ceea ce în termeni medicali se cheamă volet costal. E ceva mult prea grav ca să discutăm aici despre el. Necesită, ca și pneumotoraxul, intervenția medicului specialist.

Iar la final, o alta varianta terapeutica …

FRACTURILE COSTALE

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: