Primul pacient cu căpușă din anul acesta mi-a venit în urgență pe la miijlocul lui aprilie. Anul trecut fusese prin martie …. Astfel că muscatura de capusa la om incepe sa devina un soi de vestitor neplacut al încălzirii vremii.

CAPUSA CĂPUȘE

CE SUNT CĂPUȘELE

Niște animăluțe mici, puțin mai mari decât un purice; când sunt conectate la o sursă de sânge pot crește cât un bob de mazăre; uite ca în figura de alături.

PE UNDE TRĂIESC ELE

De obicei prin iarbă pe unde se deplasează pășind, nu sărind ca purecii ceea ce înseamnă că nu umblă prea repede: dacă urcă într-un vehicul gen câini, oaie sau pisici se pot deplasa desigur cu viteza animalului respectiv. FII atent deci pe cine iei în brațe …

Atenție nu zboară și nu înnoată

Deci teoretic nu pică din cer. Inițial am vrut să scriu că nu pică nici din pomi, dar citind o carte scrisă de un neamț am aflat contrariul. Nimic nu mai e sigur sută la sută pe lumea asta 😉

CUM TE ATACĂ

Parșiv. Umblă pe tine (nu le simți pentru că sunt prea mici) te înțeapă (nici asta nu simți pentru că acul e foarte subțire) după care se fixează pe tine și îți sug sângele. Cam ca în filmul de mai jos:

atenție conține imagini ce te pot afecta emoțional

cam ce se vede in filmuleț

2.10 – cum pătrunde căpușa prin piele

3.20 – cum o extregi corect cu o pensetă ascuțită prinzînd și stratul superficial al pielii pentru a extrege și capul căpușei

MUSCATURA DE CAPUSA

SIMPTOME

Apar cam din a doua zi: ușoară mâncărime și roșeață. Dacă ai fost la iarbă verde și a doua zi te mânâncă pielea într-un loc, nu neglija. Uită-te bine acolo poate găsești un mic un vampir.

CE FACI DACĂ EȘTI CĂPUȘAT

Ai două variante

A. Te tratezi singur:

adică tragi de animal; cel mai probabil îl rupi în două.

Capul căpușei rămîne fixat în piele (ai vazut in filmul horror de mai sus ce cîrlige ca cele de pescuit are) Metode gen baie de ulei sau amenințări cu bățul de chibrit ce le găsești pe net nu prea merg (ca mic fermier în timpul liber și victimă a cel puțin 3-4 atacuri pe an pot să îți spun că am încercat degeaba aceste metode).

B. Mergi direct la urgență

(tot aici intră și cei de la punctul A. care nu reușesc să scoată capul căpușei și intră în panică)

Celor cu căpușă întreagă li se extrage intrusul cu instrumente de genul celui de mai jos; seamănă cu un levier și se folosește ca atare ( nu , nu îi dai în cap căpușei, ci o scoți ca pe un cui )

Am pus aici și un mic film cu procedura … atunci cînd reușește

Cei cu căpușă ruptă sunt supuși unei mici intervenții chirurgicale a cărei amploare

depinde de experiența și/sau îndemânarea medicului.

COMPLICAȚII LA MUSCATURA DE CAPUSA LA OM

În mod normal după extragere dai cu spirt si în 1-2 zile ai și uitat de ea.

Dacă la locul înțepăturii apare o pată roșie care se extinde, mergi cit mai repede la spital pentru că e posibil să apară complicații gen boala Lyme, babesioză și altele

Pentru a afla profilaxia , pentru că mi-e lene să tastez cifre și antibiotice îți atașez protocolul de prevenție de la Ministerul Sănătății

5 comentarii la „VESTITORII PRIMĂVERII. MUSCATURA DE CAPUSA LA OM”
  1. Ei, uite că eu fac parte din cazurile rare. Am fost diagnosticată cu rinosinuzită de doi medici diferiti. După 10 zile cu augumentin +aerosoli, mi s-a recomandat aerius și m-am sufocat după prima pastilă… Fiind prinsă în foarte multe activități, eram epuizată. Așa că, am lăsat tot și am evadat într-un loc liniștit.. eu și cu mine.. Dar mi s-a făcut iar rău (febră peste 39 și nu numai ) a trebuit să merg la cel mai apropiat spital din zonă și aici… tot rinosinuzită, dar a mai adăugat ceva:laringită acută…. + o programare fibroscopie… Am plecat, foarte speriată, imediat acasă și… Norocul meu a fost că aveam programare la dentist pentru control +periaj profesional… Fără să mă aștept, s-a rezolvat problema /rezecție apicală(și aici… de două ori :prima dată la cabinetul stomatologic apoi la chirurgie maxilo-facială). Am avut granulom dentar. Nu îmi explic, cum /ce anume a putut să ducă în eroare doi medici… Înțeleg, or fi simptome asemănătoare, dar… consultațiile medicale… (scobit prin nas, zgâriat în gât etc.) …….

  2. Ambele filmulețe sunt horror . Și regretatul Mare actor Șerban Ionescu a fost diagnosticat la începutul chinului cu borelioză/neuroborelioză, apoi i-au pus alt diagnostic… scleroză… nu mai știu cum… cu simptome asemănătoare… Și,vai 🙈🙈3-4 atacuri pe an😬😟..

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura