CU DEDICAȚIE PENTRU AMICUL ARTENIE : DESPRE TENIE

Probabil mulți dintre voi ați avut un prieten Artenie care invariabil s-a procopsit cu porecla Tenie așa că hai să aflăm cîte ceva despre tenie.

Ca să vă sperii puțin pentru început să vedem două recorduri

  • cea mai bătrână tenie a stat într-un om 35 de ani

Dacă încă nu v-am speriat suficient o să vă pun și o poză cu această ființă la borcan

TENIE IN BORCAN

Buuuun acum să trecem la subiect

Cum te pricopsești cu o tenie

TENIE IN FRIPTURĂ

Pur simplu mănânci carne crudă sau insuficient fiartă/prăjită de porc sau vacă (rareori se transmite prin mâini nespălate). Exemplul tipic e friptura în sânge.

Cum mișună ea prin om

V-am făcut un mic desen

DESEN DESPRE TENIE

Deci unele larve se fixează pe pereții intestinului și, deoarece au spațiu încep să formeze adultul-panglică ce crește pînă la lungimea de câțiva metri.

Alte ouă intră în organism ajungând în anumite organe de pildă creier unde nu au loc să crească așa lungi, rămân în faza de larvă și se închistează. Această variantă de boală se numește CISTICERCOZĂ

Simptome

Simptomele date de panglica din intestin sînt de genul indigestie, dureri de burtă lipsa poftei de mâncare (dar și alte boli pot avea aceste simptome, deci nu e nimic caracteristic teniei)

Simptomele date de larvele închistate sunt identice cu cele date de, să zicem, niște mici tumori (dacă se fixează în creier pot dar chiar crize de epilepsie).

Cum se pune diagnosticul

La cele din intestin prin examenul scaunului unde se văd ouăle, ia la cele din organe (creier mai ales) prin tomografie sau RMN care văd corpul străin

Tratament

Formele adulte din intestin pot fi distruse simplu cu PRAZIQUANTEL

PRAZIQUANTEL TRATAMENT TENIE

Atenție dacă acest medicament se dă unuia care are larve inchistate, acestea mor e drept dar nu pot fi eliminate iar cadavrele lor produc infecții locale sau inflamații. Tratamentul celor cu larve (cisticercoza) este mai complicat uneori fiind chiar nevoie de intervenție chirurgicală.

Și mai e o variantă de tratament – varianta Bulă

Bula merge la doctor si afla ca are o tenie. Tratamentul primit e unul destul de neobisnuit. Medicul ii cere sa-si introduca in anus, in fiecare zi la aceeasi ora, un biscuit si o portocala.
In a sasea zi, medicul ii cere sa vina inaintea orei de tratament. Se prezinta Bula in a sasea zi la doctor, usor frustrat.
La urma urmei, nu simtea nici o imbunatatire, iar tratamentul era departe de a fi unul placut. Doctorul ii cere sa se intindă pe burta, ia un biscuite, i-l introduce in anus, ia si o bata de base-ball si asteapta.
La scurt timp apare tenia care avea cu o expresie nedumerită:
– Si portocala mea ?!

Cam asta despre tenie … o să revin în curînd cu alți mici monstruleți pe care uneori fără să știm îi găzduim.

Lasă un răspuns

%d