CÂND CHIAR ÎȚI CRAPĂ CAPUL DE DURERE: HEMORAGIA SUBARAHNOIDIANA (HSA)

E o expresie curentă “Îmi crapă pe capul de durere”. De cele mai multe ori e doar o metaforă. Există însă o situație în care chiar așa e: când îți plesnește un vas de sânge în cap. Asta este hemoragia subarahnoidiana.

Ce se întâmplă de fapt

 Pur și simplu se sparge o arteră în cap. Hemoragia subarahnoidiana se produce la suprafața creierului: dacă se producea în interior era o altă problemă și anume hemoragia cerebrală.  Se vede foarte bine În figura de mai jos diferența între cele două situații.

hemoragia subarahnoidiana

Ce vase de sânge plesnesc

 Plesnește ceea ce se cheamă un anevrism. E o dilatare a unei artere ca în poza de mai jos artera se poate umfla pur și simplu pe mijlocul ei ca în a doua figură sau poate apare un săculeț pe lateral. Acest anevrism este de cele mai multe ori congenital; dacă îți e teamă ca nu cumva să ai în cap așa ceva care la un moment dat să explodeze va trebui să îți faci un RMN sau o tomografie craniană

De ce plesnesc aceste anevrisme

 De cele mai multe ori pentru că crește presiunea sângelui adică ai o tensiune mare.

Simptome pentru hemoragia subarahnoidiana

 Cel mai obișnuit și caracteristic e durerea care are o intensitate foarte mare cum nu ai mai avut niciodată și debutează brusc în momentul în care se sparge acel anevrism.

 Alte simptome le vezi în poza de mai jos. Deosebit de important e atunci cînd nu poți indoi gâtul încât să poți să îți pui bărbia în piept; aceasta se numește redoare de ceafă.

hemoragia subarahnoidiana SIMPTOME

Ce faci dacă ai aceste simptome.

 Mergi urgent la spital; depinde de dotarea spitalului ce ți se va face acolo: dacă au tomograf se face CT dacă nu, ți se face o puncție medulară. Nasol 😒

Tratament pentru hemoragia subarahnoidiana

 Cam o treime mor înainte de a se putea face ceva. În rest depinde de simptome dar de obicei se ajunge la operație.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: