Nu m-am gîndit că articolele de pe blog vor fi citite de prea multă lume. De aceea nu am inclus în ele explorări diagnostice și/sau terapii de ultimă generație. În ideea că cei care au acces la aceste proceduri au surse de informație mai docte decît un amărît de blog. Dar iată că o cititoare (Cristina Dragan, căreia îi mulțumesc pe această cale) mi-a atras atenția asupra unei tehnici diagnostice recente, pe care nu am menționat-o în ultimul articol (cel cu doza și ciroza). Prilej pentru mine de a vă povesti în cîteva fraze ce este fibroscan-ul (numit și elastografie hepatica).
Principiul fibroscan-ului (elastografie)

Să ne imaginăm o saltea pe un perete. Vom arunca cu o minge în saltea (punctul A) apoi în perete (punctul B). De unde te aștepți să sară mingea mai repede înapoi? Desigur din perete, care e mai “tare”.
Fibroscan-ul e un aparat care generează o undă care, la fel ca și mingea, e trimisă spre ficat. Dacă ficatul e moale și elastic ca salteaua (cazul ficatului normal), unda se va întoarce mai greu la senzorul din aparat. Dar dacă avem un ficat tare, fibros, rigid ca și peretele (cazul ficatului cirotic sau fibros) unda se va întoarce rapid la senzor.
Cum arată aparatul
Seamănă cu o tabletă … mai sofisticată. Ceva de genul

Ce ți se întîmplă în cabinet
Te așezi pe pat în poziția din figură. Deci cu zona ficatului cît mai “întinsă”

Ți se plimbă un fel de cilindru (transducer) undeva în zona ultimelor coaste din dreapta-jos

NU DOARE. Simți doar un fel de vibrații pe care, dacă ai o imaginație mai … elastică le poți asimila cu torsul unei pisici.
NU NECESITĂ PREGĂTIRE SPECIALĂ. Doar să nu mănînci nimic cu 4-6 ore înainte
Rezultatul investigației
Pe ecran apare ceva de genul

Ceea ce ne interesează e valoarea încercuită cu verde – cifrele portocalii. În tabelul de mai jos vedeți unde se încadrează și ce semnificație au aceste valori
Deci daca ai un scor peste 14 .. nasol, posibil ciroză. Normal nu ar trebui să treacă de 7.
Cît costă fibroscan-ul (elastografie)
E vorba desigur de procedură și du de aparat 🙂 . Prețul e undeva pe la 2-300 de lei, funcție de clinica unde o faci. Dacă o faci la particular desigur. Cît e compensat din prețul ăsta depinde de legi, de fonduri etc.
De ce zic că e atît de deștept ?
Păi imaginează-ți că aparatul pornește doar atunci cînd examinatorul poziționează corect transducerul pe piele. Poți spune chiar că ți l-ai putea face singur dacă nu ar trebui să stai întins ca o pisică trezită din somn.

Categorii:POVESTIND DESPRE BOLI