DOSARELE X MEDICALE. HEPATITA MISTERIOASĂ ÎN (APROAPE) 10 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Trăim vremuri spiraliforme … sau cum ar zice poetul.

Hepatita misterioasă

Bine, finalul e cam tras de păr dar cred că ați prins ideea. O să vorbim nițel despre ultimul răcnet de pe piața spaimelor medicale, faimoasa HEPATITA MISTERIOASĂ (pe care o să o botezăm, pentru simplitate, hepatita X); care e, de cîteva săptămîni, spaima părinților cu copii mici.

Și pentru că nu suntem pe Netflix o să începem cu … concluzia

1. DE CE OMOARĂ HEPATITA MISTERIOASĂ ?

Hepatita misterioasă

Pentru că se produce o distrugere masivă și rapidă a ficatului ;care în cîteva zile ajunge să arate ca in poza de alături. Petele negre sint bucățele de ficat necrozat adică mort … mai vedeți pe acolo și ceva sînge, desigur. Toate acestea la un ficățel de copil de cîțiva anișori … vă dați seama cît mai poate funcționa din organul ăla. Și cum ficatul e uzina organismului, e clar că fără el ești PA!

2. CUM SE PRODUCE O ASEMENEA DISTRUGERE ?

Culmea nu e vreun virus/microb care să nimicească direct. E pur și simplu reacția organismului căre își distruge propriile celule hepatice pe care le percepe ca fiind străine. E ceea ce în termeni medicali se cheamă proces autoimun.

3. CE ÎNNEBUNEȘTE ÎN AȘA HAL CELULULE CE RĂSPUND DE IMUNITATEA ORGANISMULUI ?

Că tot am vorbit de Putin … Să ne imaginăm că cineva pictează faimosul Z al armatei ruse pe toate tancurile ucrainiene și apoi toți mercenarii de acolo încep să distrugă ca bezmeticii tot ce scrie Z pe el.

Cam asta se întîmplă in ficat. Virusul misterios (e totuși un virus la mijloc) pătrunde în celulele ficatului și modifică ceva de la suprafața celulei hepatice așa încît celulele apărării imune le consideră străine … și dă-i și luptăpînă se alege praful din prima figură.

Asta în cazul că e totuși implicat un virus și nu e o exacerbare din motive necunoscute a imunității organismului, gen boală autoimună. Nu merg mai departe pentru că risc să intru în zona conspiraționistă.

4. CUM SE TRANSMITE HEPATITA MISTERIOASĂ

Aici e simplu …. și clasic. pur și simplu pe cale digestivă. Adică nu te speli pe mîini înainte de a hrăni copilul … sau îi dai alimente nespălate … sau orice altă variantă de a introduce pe cale orală în tubul digestiv alimente posibil contaminate.

5. SIMPTOME

Grețuri, vărsături … dureri de burtă …. poate avea orice copil cu o banală indigeste. Dar simptomul cel mai alarmant e cel care arată că ficatul începe să dea rateuri. Adică ICTERUL manifestat prin ochi galbeni și urină portocalie. Dacă aveți răbdare să citiți, am scris mai detaliat aici despre manifestările și cauzele icterului.

6. CE FAC DACĂ COPILUL MEU ARE ACESTE SIMPTOME ?

Nu e un secret pentru nimeni că mai există oameni care după 4 doze de vaccin anti COVID tot își mai pun masca atunci cînd circulă singuri în mașină … E de înțeles așadar ca anumite mămici, sensibilizate deja în cei doi ani de spaime, să alerge disperate la medic atunci cînd puiul lor vomită sau îl doare burtica. În 99% din astfel de cazuri nu e vorba de nici o hepatită. Dar atunci cind apar simptomele de icter e OBILGATORIU să mergi cît de repede la medic.

Oricum nu pot eu să vă influențez atitudinea de la tribuna unui blog anonim … e normal pînă la urmă să apelezi la un medic de cîte ori ți se pare ceva în neregulă cu copilașul tău.

7. TRATAMENTUL PENTRU HEPATITA MISTERIOASĂ

Nu are rost să o lungesc … nu o poți trata acasă, cel puțin poți să o previi prin masuri de igienă corecte. Nu vă spun o noutate, ați auzit precis ți în mass-media: se poate ajunge in unul din zece cazuri la transplant. Din fericire de multe ori ficatul mamei e compatibil cu al copilului.

8. EXISTĂ VREO LEGĂTURĂ ÎNTRE COVID ȘI HEPATITA X ?

Oficial ar fi posibil ca lunga izolare să fi afectat dezvoltarea imunității copiilor. Se tot spune că nu e nici o legătură cu vaccinul atîta timp cît copii mici nu au fost vaccinați. Dar în toate tratatele de medicină scrie clar ca anticorpii se transmit de la mamă la copil atît în tipul sarcinii cît și dupa naștere, prin alăptare. O evaluare onestă ar trebui să precizeze dacă mamele copiilor depistați cu hepatita misterioasă au fost sau nu vaccinate.

9. EXISTĂ VREO LEGĂTURĂ ÎNTRE RAZBOIUL DIN UCRAINA ȘI HEPATITA MISTERIOASĂ ?

Ei bine asta chiar e o întrebare 100% conspiraționistă și o puteți considera ca făcînd parte din rubrica cu glume a blogului. Oricum nu vă așteptați ca în raportările de la OMS să se spună cîți din copiii bolnavi au migrat în vest împreună cu mămicile lor din Ucraina … (oricum în Anglia, țara cu cele mai multe cazuri de hepatită, nu au prea ajuns ucrainieni …); sau dacă au avut vreo legătură cu laboratoarele misterioase de acolo ….

2 thoughts on “DOSARELE X MEDICALE. HEPATITA MISTERIOASĂ ÎN (APROAPE) 10 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: