DE LA GASTRITĂ LA HEMORAGIA DIGESTIVĂ

Cred că durerea de burtă e la egalitate cu cele de dinți și de cap în topul celor mai frecvente dureri. Iar gravitatea  se întinde de la banalul ,,au mă doare stomacul “până la terifiantul ,,Ai auzit că îi Xulescu a vomitat sânge până a murit”. Hai să parcurgem țn cțteva cuvinte lungul drum de la banala gastrită pînă la terifianta hemoragia digestivă.

Ce și unde doare

Cel mai des trebuie să facă diferența între durerea de fiere și cea de stomac. Ambele dor în undeva deasupra buricului

Fierea doare în dreapta sub coaste stomacul doare pe mijloc

  Ar mai fi un criteriu durerea de stomac apare imediat după ce mănânci( maxim 30 minute ) în timp ce durerea de fiere apare după câteva ore, cazul tipic după ce te îndopi la cină te trezești noaptea borănd

Cine și pe unde sângerează

  Tubul digestiv are două orificii gura și fundul prin cele două orificii va ieși sângele

  Pe gură sângele are o culoare maro ca și zațul de cafea. Deci dacă ai dureri de stomac și la scurt timp vomiți maro înseamnă că ai avut o sângerare la stomac

GASTRITĂ HEMORAGIA DIGESTIVĂ melena

  Pe fund sângele are culoare neagră pentru că a iese la interval de ore chiar a doua zi .Deci dacă te doare stomacul și a doua zi ai scaunul negru din nou e aproape singur că ai avut o hemoragie la stomac. E poza din dreapta

Ce faci dacă ai sângerat la stomac

 Nu ai decât o soluție 112 – ambulanță – urgență. Nu te juca, chiar dacă aparent în sangerarea e mică, nu ai garanția că ea nu se va repeta mult mai intens. Oricum, NU TRECE CU MEDICAMENTE

Ce se întîmplă la urgență

  În primul rând ți se ia tensiunea dacă e mică și amețești e semn de gravitate Deci rapid o să primești perfuzii 

  E foarte posibil să îți bage un deget în fund să se vadă dacă ai eliminat sânge negru pe acolo

Există prejudecată că ulcer perforat = cuțit. Nu mai e chiar așa. Dacă nu ești pe moarte o să îți facă gastroscopie (un furtun pe gât până în stomac să se vadă cât de mare e gaura prin care sângerezi).  Și e posibil ca prin acest furtun să se reușească să ți se închidă ulcerul și treaba e rezolvată .Oricum o să mai rămâi în spital pentru a ți se înlocui sângele pierdut (perfuzii sau transfuzii de sânge) și pentru a fi supravegheat ca să nu recidiveze.

Te gândești poate că dacă ești dintr-un oraș mic cu un spital pe măsură cele pe care le am scris mai sus nu sunt valabile. Să știi că dacă sângerarea nu e foarte mare vei putea fi trimis între un spital superior în care să beneficiezi de rezolvare fără operație a sângerării.Totuși dacă sângerarea este masivă nu mai e timp de gastroscopie și vei fi operat de urgență.

 Acum dacă ai răbdare să vedem

Ce se întâmplă practic în stomac de la iritație la perforație… adică de la gastrită la hemoragia digestivă

 Imaginează ți că stomacul e acoperit de ,,ceva” ca și interiorul gurii un fel de pieliță de culoare roz.

GASTRITĂ HEMORAGIA DIGESTIVĂ

Dacă se întâmplător te irită ceva pe gură se înroșește; exact așa se întâmplă și pe pielea stomacului apar mici pe roșii ca cele din figura din dreapta.(gaura din poza nu e un ulcer perforat ci orificiul prin care stomacul comunică cu intestinul).

  Cauza acestei iritații poate fi fie o mâncare care te irită (condimentată … acră… mare atenție cu varza murată ); alcoolul arde stomacul; un păhărel îl dai repede pe cap ca să nu te ardă gura dar în stomac alcoolul stă ceva timp și îl arde. Medicamentele mai ales din categoria antiinflamatoarelor Diclofenac, Ketonal, Aulin. Am avut cazuri de pacienți care luau pentru dureri de burtă aulin; îți dai seama cu ce efect….O altă cauză ar fi stresul care crește producția de acid din stomac și are același efect … arzător.Aceste iritații reprezintă faza de GASTRITĂ

GASTRITĂ HEMORAGIA DIGESTIVĂ ULCER

Dacă iritația persistă după un timp iritațiile se adâncesc și apare… ULCERUL; dacă acea pată roșie era doar la suprafață, ulcerul e deja o groapă în peretele stomacului cum se vede in poza din dreapta.

Acum începe să îți fie clar cum apare sîngerarea. Pe măsură ce groapa (ulcerul) se adâncește poate ajunge la un vas de sânge pe care îl sparge; apare PERFORATIA ULCERULUI care dă hemoragia. Care hemoragie e cu atât mai mare cu cât e mai mare vasul de sânge. Iar după orificiul pe unde iese sîngele avem cele două cazuri dinnainte. Dacă ulcerul ajunge la un organ ( ficat, pancreas) vorbim despre PENETRAȚIE. Dar despre aceasta într-un alt articol.

PERFORAȚIE CU HEMORAGIE
PENETRAȚIE ÎN PANCREAS

Hai să vedem la final cum arată gastroscopic o hemoragie în stomac AICI

Parcă lipsește ceva …. aha, tratamentul arsurilor de stomac la canibali. E simplu: se ia un pompier pe stomacul gol 😆😋😖

17 comentarii la „DE LA GASTRITĂ LA HEMORAGIA DIGESTIVĂ”

 1. Tocmai lucrez acum la un articolas despre ceea ce consider eu că sint cauzele suferinței. Repet, strict părerea mea fără pretenția de a fi Adevărul. Sper sa urc pe blog prima parte în săptămâna care vine …

 2. În meseria mea nu exista noțiunea de supărare 😉
  Și cum as putea sa ma supăr pe (deocamdata) unul din putinii cititori ai noului meu vechi blog 🙂

 3. 3.Păi, eu te-am așteptat🤗! Mi-am dorit foarte mult să revii și sunt convinsă că nu numai eu ți-am simțit lipsa!! Sunt mulți care te vizitează, dar încearcă să pună în practică, fără nici un sfat🤨🤔, ceea ce explici în articole… deși, se știe că nu există boli, există bolnavi. 2. Mă bucur 😀că nu te-ai supărat pe mine. 1. Din păcate( ale mele sau ale altora!! ) am cunoscut mulți doctori/medici supărăcioși .. Și uite că fără să vreau am ajuns la subiectul cheie/stress….greeeu de ” gestionat”…….

 4. Am înțeles din primul răspuns ceea ce e de făcut și îți mulțumesc 👍încă o dată! Sunt convinsă că știi cum e:teoria ca teoria, dar practica ne omoară! Și oricât de mult, creierașul își dorește /chiar luptă să regleze ceva…. nu va reuși atâta timp cât sufletul e împărțit…. Trec acum, cu scuzele de rigoare, la alt articol din blog /în legătură cu „frangleza”…. înțeleg că te-ai supărat și îmi pare nespus de rău 🥺! Chiar dacă te voi vizita ( nici nu am cum altfel😉 pentru că mă relaxez aici/știi foarte bine să îmbini utilul cu placutul😉👍👏) voi încerca să mă abțin cât pot de mult de la comentarii🙊🙊🙊
  😉

 5. Îți spun aici ceea ce i-am spus și lui Cătălin…. trebuie sa umbli la concepții nu neapărat sa tratezi efectele lor asupra corpului. Trebuie sa schimbi ochelarii cu care vezi viata. Subliniez, SA SCHIMBI nu sa îți pui ochelari.

 6. Cu alimentația,de anul trecut/iunie, am reușit să o echililibrez. Și a fost foarte ușor. Cu stress-ul cronic…. Of!!! deși sunt optimistă, îmi este foarte greu să trec/suport situații ingrate (mizerii, răutăți … ) Dar, sunt convinsă că Răbdarea 🙏mă va ajuta/ca de fiecare dată. Țin să îți mulțumesc aici pentru toate răspunsurile 👍 pe care mi le-ai dat👏😉!

 7. Deci tot pastile … 😨 …. ideea era de a îți face o analiză a motivelor de stress și o încercare de eliminare a lor … usor de zis, greu de făcut …posibil să ajungi chiar să îți modifici concepția de viață … greu , recunosc dar crede-mă se merită.
  Xanax & Co nu îți oferă decît o soluție de moment …

 8. Stres cat cuprinde, mâncare pe apucate si multa, cand ma intalnesc cu ea…țigări,ioc.
  Multumesc pt timpul acordat!
  Incercam cu xanax😂

 9. Astăzi un bolnav cronic, care este și un internaut pătimaș e de multe ori mai ..specialist” în boala lui decît mulți medici.Precis ai întilnit colegi de-ai mei care nu ți-au putut spune nimic in plus față de ceea ce știi… Sper sa nu ajungi cu IPP urile pina sa îți dea osteoporoză sau deficit de vitamina B12. Din cealaltă categorie cea a blocantilor H2 nu prea se mai fabrică … nici nizatidina parcă nu se mai găsește …
  Ai intuit bine ceea ce voiam să iîi răspund … cu stressul și carnea. Omul modern e tentat să meargă pe calea pastilelor cu efect rapid …. și gata. Din păcate în cazul tău cred că e muuuult de lucru pe partea de stress (precis mai și sudezi țigările 😏 ). dar se merită. Nu sînt psiholog dar sînt convins că vei găsi soluția pentru neutralizarea stresului.

 10. Buna seara!
  Am devenit dependent de ipp uri…
  Cum le.las cum apar arsurile.
  Ce este de facut?
  Precizez ca sunt un stresat si mananc si multa carne si am.avut si helycobacter in cateva randuri…
  Multumesc!

 11. Pari hîrșîită în lupta cu aciditatea gastrică … sint sigur ca ai mers și pe pista Helicobacter-ului …. cred că la tine trebuie gasită CAUZA. Aici te poate ajuta o auto-analiză. Îți sugerez două piste : stress-ul cronic si alimentația acidă (multă carne). Dacă te recunoști în una din cele două umblă la ea și incearcă să o controlezi.

 12. Aș înghiți și zece pompieri🤣🤣 ca să scap de refluxul gastroesofagian. Mă ține trează nopțile, dorm/mă rog..încerc… rezemată, asta e poziția. Pe orizontală e nașpa. De controloc m-am săturat/aproape că nu își mai face efectul, ranitidina m-a ajutat foarte mult, dar nu se mai fabrică… Uneori mă liniștesc cu lapte,alteori cad de oboseală.

 13. Ajută. Dar ideal ar fi ca tratamentul să nu fie de lungă durată. Mă refer la tratamentul cu Diclotard. Dacă nu ai incercat incă, folosește unguent. E mai puțin periculos dar, ce-i drept și mai puțin eficace.

 14. Interesant: concis si la obiect!
  Domnule doctor, daca iau când si când o pastila de Diclotard, pentru a îmblânzi durerile articulare, combinația cu o pastila de Omez ajuta sa evit iritațiile stomacului?!
  Mulțumesc pentru eventualul răspuns!

Lasă un răspuns

%d