UN ALTFEL DE CANCER : CE ESTE LEUCEMIA

CE ESTE LEUCEMIA

“Bietul copil … abia a apucat să meargă la școală” … “Un mare compozitor … poate cel mai mare … ce dramă să îi moară unica fiică la doar 40 de ani “….” La cîte boli avea săracul batrînel mai asta îi mai lipsea …”. Situații din viața cotidiană sau din showbiz. Toate cu un numitor comun. O boală care lovește la orice vîrstă și pe oricine. Să vedem ce este leucemia.

CANCERUL SÎNGELUI ?

Este denumirea populară a leucemiei. Cancer e ceva ce se multiplică haotic și crește în volum. Cum să crească sîngele te vei întreba. Sau cresc celulele din sînge iar acesta se “îngroașă” ?

Să fac o descriere elementară a sîngelui. E format dintr-un lichid incolor PLASMA în care plutesc mai multe tipuri de celule:

  • globule roșii (hematii) care transportă oxigenul. Ele sînt cele mai numeroase și de aceea săngele e roșu.
  • globule albe (leucocite) care lupta cu microbii
  • trombocite care participa la formarea cheagului cînd te tai.

Toate aceste celule se produc în măduva oaselor, din celule separate. Am încercat mai jos să vă schițez această “fabrică” (îmi cer scuze pentru osul care seamănă mai mult cu cele din filmele cu Tom și Jerry)

CE ESTE LEUCEMIA

Pe desen apar “GRANULOCITE” și “LIMFOCITE”. Ambele tipuri de celule sunt părți ale armei care participă la lupta cu microbii. Plastic vorbind limfocitele sunt cătarea (dispozitivul de ochire) iar granulocitele sunt glonțul.

Acum lucrurile prind contur … nu-i așa că vă este acum clar ce este leucemia ? Leucemie înseamnă multiplicare haotică a CELULELOR DIN INTERIORUL MĂDUVEI OSOASE care produc globule albe (leucocite). Evident că crește și numărul acestor globule din sînge.

Revenind la osul lui Tom și Jerry (de fapt Spike) la bolnavii de leucemie el arată cam așa

CE ESTE LEUCEMIA

Deci celulele care produc globule albe “umplu osul” ocupînd locul celorlalte celule. Deci numărul globulelor albe și a trombocitelor va scădea … cu consecințele de rigoare. Să vedem așadar care sunt

SIMPTOMELE LEUCEMIEI

SIMPTOME DATORATE SCĂDERII GLOBULELOR ROȘII

Globulele roșii transportă oxigenul la țesuturi. Dacă scad, scade oxigenarea și, automat apare OBOSEALA. Iar în analizele de laborator ANEMIE. Care se însoțește, desigur, de PALOARE.

SIMPTOME DATORATE CREȘTERII GLOBULELOR ALBE

Te aștepți ca prin vasele acestor bolnavi să tropăie armate uriașe sau niște Wagner-i care să ucidă tot ce mișcă în front. Fals. Se ști ca întotdeauna cantitatea se obține în detrimentul calității. Cele mai multe globule produse la grămadă sunt nefuncționale, așa încît imunitatea bolnavului e foarte scăzută apărând MULTIPLE INFECȚII. Desigur în analizele de laborator numărul globulelor albe crește foarte mult LEUCOCITOZĂ (dacă normal are o valoare de vreo 10K la bolnavii de leucemie ajunge la 100K deci de vreo 10 ori mai mare)

Tot aici încadrăm și DURERILE OSOASE care apar din cauza presiunii cu care apasă această masă crescândă de celule din interior.

SIMPTOME DATORATE SCĂDERII TROMBOCITELOR

Trombocitele ajută la coagulare. Evident deficitul lor duce la probleme în oprirea hemoragiilor. Deci apar SÎNGERĂRI SPONTANE (NAS, GINGII) sau pete pe pile denumite PURPURA TROMBOCITOPENICĂ – vezi imaginea de jos

Iar la analize apare TROMBOCITOPENIA

DIAGNOSTICUL LEUCEMIEI

Se face în laborator analizînd fie măduva oaselor pentru a vedea la microscop ce celule zburdă pa acolo fie chiar sîngele pentru a vedea de asemenea numărul de celule din fiecare tip.

TRATAMENT

Desigur după cele ce vi le-am spus pînă acum cel mai evident tratament este înlocuirea măduvei osoase bolnave … adică TRANSPLANTUL MEDULAR. Asta pe lîngă tratamentele obișnuite ale cancerului (chimio- , radio-)

LEUCEMIA – BOALA TUTUROR VÎRSTELOR

Făceam la un moment dat deosebirea între două tipuri de leucocite : granulocite(glonțul) și limfocite (cătarea). Iată de ce

  • La copii se multiplică de obicei LIMFOCITELE. Și o fac ff rapid (ca orice celule din copilărie) generînd LEUCEMIA ACUTĂ LIMFOCITARĂ (LAL sau LLA) care reprezintă cam treisferturi din cancerele copiilor
  • La vîrstnici tot limfocitele se multiplică dar o fac mult mai lent, generînd deci LEUCEMIA CRONICĂ LIMFOCITARĂ (LCL sau LLC)
  • La adult se multiplică granulocitele, mai mult sau mai puțin rapid, boala numindu-se LEUCEMIE ACUTĂ MIELOIDĂ sau LEUCEMIE CRONICĂ MIELOIDĂ

LEUCEMIA CU CELULE PĂROASE

Da, există și așa ceva … o amintesc aici ca să vă descreșesc puțin frunțile … celulele astea au chiar un aspect simpatic.

2 thoughts on “UN ALTFEL DE CANCER : CE ESTE LEUCEMIA”

  1. Trist😭 dar adevărat! Sunt în perioada de doliu/am pierdut pe cineva foarte drag/o rudă foarte apropiată, după șapte luni de luptă…cu cancerul. Nu a avut leucemie, a avut cancer la creier. A fost conștient💔 până la ultima suflare…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: