DESPRE FIBRILATIE ATRIALA … SAU CÂND INIMA O IA RAZNA

Inițial am vrut să tratez subiectul printr-un articol clasic. Dar cred că e mai ușor pentru voi dacă voi răspunde pe scurt la întrebări despre fibrilatie atriala. Să începem așadar cu …

CE ESTE FIBRILATIE ATRIALA

Normal inima bate ceva de genul … TIC-TAC-TIC-TAC-TIC-TAC (ca ceasul nu ca bomboanele 😆😆)

Bătăile inimii care fibrilează sunt TI-TI-TAC-C-C-T-TII …adică nu sunt regulate

DE CE AJUNGE INIMA SĂ AIBE FIRILAȚII

La tineri

sunt două boli care pot duce la fibrilație atrială : hipertiroidia și stenoza mitrală

La vârstnici

este un mod de a îmbătrâni al inimii. Așa cum se zbârcește pielea … o zbârcește și inima. Adică face fibrilație.

CUM POȚI SĂ ÎȚI DAI SEAMA CA AI FIBRILATIE ATRIALA

DESPRE FIBRILATIE ATRIALA

Simplu: pui degetul pe puls (la încheietura mâinii) și simți ca e neregulat

Dacă ai în față o electrocardiogramă (EKG) uite diferența între una normală și cea din FIA (asta e prescurtarea pentru fibrilatie atriala folosită prin documentele medicale)

DESPRE FIBRILATIE ATRIALA

fiecare țeapă din poză reprezintă o bătaie a inimii

Acum cred că poți pune diagnosticul chiar dacă nu ești doctor și bunicuța de la parter îți arată rezultatele ultimului control la inimă 😆

TE AFECTEAZĂ DACĂ AI FIBRILATIE ATRIALA CU CEVA?

Păi te afectează. Inima are atrii și ventricule. Ventriculele pompează sângele în organism. Ventriculele se umplu cu sânge prin scurgere (cam 80%) și prin pompare din atrii (restul de 20%). Atriile care fibrilează nu mai pompează. Deci ventriculele se umplu mai greu iar cantitatea de sânge pompată în organism scade și ea. Mai puțin sânge = mai puțin oxigen. Deci obosești mai repede pentru că mușchii și organele nu sunt oxigenate cum trebuie.

Scăderea oxigenării cere plamânilor să facă ceva. Deci începi să respiri mai des.

Mai nasol este că sângele din atriile care fibrilează are șanse mari sî formeze cheaguri. Iar cheagurile plecate prin artere pot da accidente vasculare cerebrale sau, și mai rău, ischemii de membre.

TRATAMENTE PENTRU FIBRILATIE ATRIALA

Vindecare

După cum v-ați obișnuit deja citind blogul … nu prea e cazul de așa ceva. Dacă e descoperită în primele 2-3 zile de la instalare se poate încerca astă (în termeni medicali se cheamă reconversie) dar fără garanția că nu recidivează.

Tratare palpitații

Dacă frecvența bătăilor inimii trece de 100/minut ( poate ajunge și la 2-300) începi să te dai de ceasul morții. Sufocare … dureri în piept… De obicei cam în starea asta ajungi la urgență. Iar tratamentul aplicat are scopul de a rări aceste bătăi chiar dacă tot neregulate rămân.

Anticoagulare

Asta apropo de riscul de a se forma cheaguri de sânge. E o discuție întreagă despre raportul beneficii / daune colaterale de aceea voi aborda subiectul într-un articol separat.

Pentru cei ce vor să afle mai mult … uite un filmuleț de pe youtube. despre fibrilatie

1 thought on “DESPRE FIBRILATIE ATRIALA … SAU CÂND INIMA O IA RAZNA”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: