Intrasem în tură de vreo jumătate de oră; pe ușa urgenței se precipită deodată o targă (a ambulanței) pe care văd o grămăjoară de om respirînd cu dificultate. Primul gînd – un copil cu insuficiență respiratorie. Dar după cîteva clipe îl recunosc (îl mai avusesem pacient pentru alte probleme cu cîteva luni în urmă); un băiat de 22 de ani cu tetrapareza spastica adus de la un centru pentru pacienți cu dizabilități dintr-o localitate învecinată.

TETRAPAREZA SPASTICA

Cazul în sine nu a fost deloc ușor de rezolvat. Imaginează-ți un pacient ca și cel din figura de alături, agitat, care abia respiră (era o criză de astm bronșic). Cu toate cele patru membre înțepenite, încordate și cu care nu poți comunica de nici o culoare … A fost o luptă nu ușoară de vreo 2-3 ore; după ce a început să respire cît-de-cît mai bine am fost nevoit să îl trimit mai departe către o secție de pneumologie pentru internare și continuarea tratamentului.

Prilej acum pentru mine de a vă povesti cîte ceva despre această cumplită boală. Adică

Despre tetrapareza spastica

TETRAPAREZA SPASTICA

Sînt convins că nu o dată ați văzut pe stradă … sau pe la televizor o asemenea ființă nefericită. Cu membrele îndoite în cele mai nefirești poziții, încleștate, de cele mai multe ori incoerente în vorbire. Iar alături părinții pe fețele cărora citești resemnarea; pe care uneori încearcă să și-o ascundă în spatele unor zîmbete de complezență …

Este vorba de fapt de o paralizie a tuturor celor patru membre, paralizie care e cauzată de o problemă care apare la creier încă de la naștre sau din primele luni de viață. De aceea se mai numește și paralizie cerebrală

Să vorbim așadar despre

Cauzele tetraparezei spastice

ORICE PRODUCE O SCĂDERE A OXIGENĂRII CREIERULUI ÎN UTER ( incompatibilitate Rh de pildă …. sau infecții ale mamei în cursul sarcinii – rujeolă, herpes)

ORICE AFECTEAZĂ CREIERUL ÎN PRIMA PERIOADĂ A VIEȚII NOU-NĂSCUT-ULUI. De pildă o naștere dificilă. Sau hidrocefalie … meningită

Mecanismul prin care aceste leziuni duc la acest rezultat îngrozitor e simplu: creierul afectat nu mai controlează mișcările membrelor; aceste se atrofiază … mușchii, atîta cît mai sunt, se înțepenesc deformînd membrele.

Sînt acești copii conștienți?

Depinde cît de afectat e creierul. Unii dintre ei sunt perfect conștienți, ajungînd să scrie ținînd pixul în gură. Alții, asemenea cazului descris la început au un intelect similar cu cel din momentul apariției bolii.

Durata de viață a bolnavilor cu tetrapareza spastica

Depinde foarte mult de cît de bine sînt îngrijiți. Boala în sine nu omoară … der decesul poate surveni datorită lipsei de înrijire (escare, boli infecțioase) sau supraveghere (căzături)

Tratament

Inutil să va spun că boala nu se vindecă. Tot ce poate face este o mobilizare pasivă a membrelor (adică îi miști membrele cît de des pentru a împiedica atrofierea lor). Se pot obține uneori progrese remarcabile. Uite aici cam cum arată astfel de ședințe de kinetoterapie.

Să vă mai spun că, deși poate ați vazut puține astfel de cazuri, tetrapareza spastica nu e o boală foarte rară. Se întîlnește cam un caz la 500-1000 de nașteri. De cele mai multe ori e vorba de destine ascunse … de suferințe tainice ale unor oameni … martiri anonimi ai unor vremuri tot mai indolente.

Iar la final o poză cu o celebritate (care, e drept a suferit de o altă boală,  scleroză laterală amiotrofică , dar a cărei rezultat a fost cam același). Stephen Hawking.

Un comentariu la „PLECÂND DE LA UN CAZ MAI DEOSEBIT – DESPRE TETRAPAREZA SPASTICA”

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura