CÎND ÎȚI CURGE BULIONUL / ORICARE AR FI SEZONUL – ADICĂ DESPRE CAUZE SÂNGERĂRI NAZALE

Curgerea sângelui din nas e o chestie destul de frecventa. Se pare ca 60% dintre noi am trecut prin asta. Pur si simplu iți curge dintr-o nară, mai rar din ambele. Uneori te doare si capul. De cele mai multe ori, înainte de a ajunge la urgență, intri speriat pe net și cauți … “cauze sângerări nazale”

CAUZE SÂNGERĂRI NAZALE

De multe ori după ce începe sa îți curgă singe din nas, îți bate si inima mai tare … mai mult de frică pentru că nu știi DE CE

Așadar să vorbim, la început despre

CAUZE SÂNGERĂRI NAZALE

  1. cel mai frecvent motiv e uscarea nasului, de obicei din cauza aerului uscat din camera … sau daca ești răcit.
  2. traumatismele nazale (in interiorul narilor sau lovituri la nas

MARE ATENTIE !!! DACA IN URMA UNEI LOVITURI LA CAP ITI CURGE SINGE DIN NAS DU-TE REPEDE LA URGENTA. POSIBIL SA AI O FRACTURA DE BAZĂ DE CRANIU

3. sîngele subțire care coagulează greu. fie iei un medicament anticoagulant fie ai o boală de ficat (hepatită cronică)

4. destul de rar cauza sângerprii e creșterea tensiunii arteriale ce cauzează spargerea unui vas de sânge ….

Acum sa vedem

DE UNDE CURGE SINGELE

Cam in 80% din cazuri sângele vine din zona septului nazal apropiată de vârful nasului , așa-numita pată vasculară. (vezi imaginea de deasupra. E zona colorata albastru)

CE FACI CÂND ÎȚI CURGE SÂNGE DIN NAS

CE FACI CÂND ÎȚI CURGE SÂNGE DIN NAS

Cred ca e destul de clar … ideea e de a apăsa pe acea zona albastră oprind astfel sângerarea. Deci

  • stai in poziție verticală, puțin aplecat in față
  • strângi nasul intre degete … sau apeși pe nara cu putere timp de 10 minute continuu fără sa slăbșsti apăsarea pentru a vedea dacă are efect.
Locul unde apesi se vede mai clar aici … undeva chiar in fata osului nasului, apesi tare pe nara si comprimi astfel vasul care singereaza
CAUZE SÂNGERĂRI NAZALE

Asta faci acasă când începe să curgă sângele … daca nu se oprește … sau recidivează ajungi la urgență. Aici ți se introduce in nara respectivă un tampon care înfundă nara oprind sângerarea.

A doua zi mergi la ORL-ist. Acolo ti se va cauteriza zona vinovată pentru sângerare.

3 thoughts on “CÎND ÎȚI CURGE BULIONUL / ORICARE AR FI SEZONUL – ADICĂ DESPRE CAUZE SÂNGERĂRI NAZALE”

  1. Am trecut de multe ori prin asta… Aș fi preferat/suportat mai ușor boala decât tratamentul…. Nu aveam de ales atunci,așa că am rămas cu amintiri dureroase /noduli. De prin 2017 nu am mai „rezonat” cu această metodă/ ca să-i spun așa și îi mulțumesc Lui Dumnezeu 🙏,/mă descurc… altfel👍😉.

  2. Bună seara👋! Mai de muuuult /în copilărie, atunci când curgea sânge din nas, trebuia să stău în pat pe spate /cu fața în sus și cu mâna opusă ridicată. Îmi amintesc că, atât de tare mă durea mâna… încât uitam de… Toate . Nu am înțeles niciodată ” fazele” astea🤔… De ce, atâta chin?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: