CA-N SECOLUL VITEZEI – MOARTEA SUBITA

Nu a fumat niciodată … mai bea cîte un pahărel cu amicii, dar rar. L-a găsit prietena mea mort într-o dimineață. Peste o lună împlinea 53 de ani. Nu a fost niciodată bolnav. Bine, cîte o răceală, ca orice om … Cu cîteva zile înainte zicea că se simte obosit dar nu cine-știe-ce. Legistul a dat din umeri: “avea zone de necroză la inimă. Infarct cel mai probabil. Sînt tot mai multe cazuri în ultimul timp, doamnă. ȘI persoane mult mai tinere decît soțul dumneavoastră … Moartea subita.”

E povestea spusă de o colegă de servici despre cei mai buni prieteni de familie. Moartea subita a bărbatului a șocat-o. E doar un caz dintr-un ocean… un ocean parcă tot mai mediatizat în ultimul timp. Și nu cred că e vreunul dintre voi care să nu aibe vreun cunoscut care să fi fot lovit de moartea subita.

Să vedem așadar modurile în care poți muri “brusc și dintr-odată”. Nu am să trec în revistă incidente gen cade avionul cu/peste tine; ori te lovește un glonț sau vreo nucleară (din aia adevărată). O să vorbim strict de cauze ce pleacă din interiorul organismului. Și încă o precizare. Am să înțeleg prin moarte subită ceva ce se produce brusc și fără vreun motiv vizibl din exterior în momentul incidentului.

MOARTEA SUBITA ÎN TRECUT

Medicii pediatri cunosc așa-zisul sindrom de moarte subita a sugarului.  Este cea mai comună cauză de deces între vârstele de o lună și un an. Nu se cunosc cauzele. Unii cîrcotași au făcut legătura cu un anumit procedeu medical preventiv … dar totul a rămas la faza de simplă cîrcoteală …

MOARTEA SUBITA ÎN PREZENT

Organismul uman are două funcții a căror întrerupere bruscă duce la moarte.

  1. RESPIRAȚIA
    • întreruperea bruscă a respirației (sugrumare , spînzurare, înec) nu e un incident silențios. Chiar și în cazul unei embolii pulmonare simptomele sunt destul de zgomotoase .. cum am descris și pe blog într-o postare recentă. Cred că sunteți de acord cu mine să înlăturăm întreruperea bruscă a respirației dintre cauzele a ceea ce am convenit să înțelegem prin moartea subita.
  2. CIRCULAȚIA
    • Întreruperea circulației sîngelui (prin oprirea inimii) e urmată de întreruperea la fel de bruscă a hrănirii cu oxigen a creierului, pierderea bruscă a conștienței și … GATA. Aici putem vorbi cu adevărat despre moartea subita. Să detaliem …

Paranteză – cum funcționează inima

Mușchiul inimii – miocardul – se contractă datorită unor impulsuri electrice care pleacă de la creier(trunchiul cerebral) ajung prin nervul vag la inimă (nodulul sino-atrial) iar de acolo prin fascicole din interiorul miocardului se răspîndesc in pereții inimii producînd contracția acestora și pomparea sîngelui în corp.

Să facem comparația cu o pompă de apă ce funcționează cu curent. Creierul e sursa de curent a orașului. Prin rețeaua de înaltă tensiune (nevul vag în cazul nostru)curentul ajunge la priza din apartament (nodulul sino-atrial). Iar de acolo prin cablu (rețeaua intramiocardică) ajunge la pompă (mușchiul inimii) producind pomparea lichidului (sîngelui).

Întreruperea furnizări de “curent” la nivelul creierului se produce printr-un accident vascular cerebral. Un cheag de sînge care întrerupe brusc oxigenarea zonei respective de creier; sau o hemoragie masiva care prin efect de compresie are același efect.

Întreruperea distribuirii curentului în interiorul inimii . Toată acea rețea electrică despre care vorbeam în paranteza despre fiziologia inimii se află în peretele inimii. Orice afecțiune a peretelui inimii (miocardită, endocardită) poate produce tulburări în conducerea impulsurilor electrice. Iar unele dintre aceste tulburări put duce efectiv la oprirea inimii … cu consecințele de rigoare.

Am evidențiat în acest paragraf două circumstanțe extrem de frecvente în ultimii doi ani, ambele asociate cu o anumită boală și cu metoda cea mai popularizată de prevenire a ei …

MOARTEA SUBITA

Două observații care lămuresc aspecte ale scurtei istorioare de la începutul articolului.

  1. Un simptom al miocarditei este senzația de oboseală … datorită afectării activității inimii și deci a oxigenării organismului.
  2. Oprirea bătăilor inimii urmată de întreruperea circulației prin coronare poate produce leziuni de necroză ale miocardului; leziuni asemănătoare cu cele din infarctul miocardic. Aceste leziuni apar la autopsie. Dar în acest caz leziunile sunt efectul și nu cauza opririi cordului (ca în cazul infarctului). Autopsia din păcate nu poate arăta succesiunea reală a evenimentelor descrise încît de cele mai multe ori este descrisă ca și cauză a unei astfel de morți infarctul miocardic.

SĂ TERMINĂM TOTUȘI CEVA MAI VESEL …

cu un banc … Tot despre un alt fel de moarte (nu moartea subita – pe vremea lui Bulă nu se știa despre așa ceva).

INFORMAȚI-VĂ DESPRE EPIDEMIA DE COVID 19 NUMAI DIN SURSE OFICIALE, AUTORIZATE

2 thoughts on “CA-N SECOLUL VITEZEI – MOARTEA SUBITA”

  1. Știi unde l-a găsit moartea pe hamster?
    Banc :
    Un muncitor termină de pus mocheta într-o cameră după care vrea sa iasă să fumeze o țigară . Cum nu-si găsește pachetul de țigări se intoarce în cameră să-l caute . Vede o umflătura chiar în mijlocul camerei, sub mocheta proaspăt pusă . Își zice că nu are sens sa scoată mocheta pentru un pachet de țigări, așa că își ia ciocanul cel mai mare si arde vreo două lovituri ca să niveleze locul.
    Tocmai atunci intră in cameră proprietarul, care-i spune:
    – Uite, ți-am găsit pachetul de țigări , l-ai lăsat in bucătărie . ​ Acum de-as mai găsi si hamsterul🤔, că nu e pe nicăieri…
    P. S. : Am avut și eu hamsteri /sunt foarte deștepți și drăgălași.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: