ȚAPUL ISPĂȘITOR : MICROBUL CU ELICE (H. PYLORI)

În ultimele decenii o mulțime din bolnavii de gastrită/ulcer au răsuflat ușurați: deci nu mai trebuie să renunți la țigări, la alcool, poți continua stresul. Nu mai ai nici o problemă: iei 4-6 săptămâni antibiotice și scapi garantat de problemele cu stomacul.

Așadar cât de vinovat este HP de aceste boli? Greu de zis … dacă ne uităm pe statistici aflăm că

  • 50% din cei care au HP nu au probleme cu stomacul
  • aproximativ 60% din populația globului are acest microb în stomac

De asemenea se pare că helicobacterul scade aciditatea stomacului atunci când aceasta este prea mare pentru el.

Până una alta să vedem ce e cu monstrul: are aspect de elice

de unde și numele. Pătrunde în stomac în timpul copilăriei, cel mai frecvent pe cale bucală (mâini nespălate etc).

Ce face helicobacterul: se localizează pe mucoasa stomacului și o irită. Mucoasă iritată este mai ușor atacată de acidul din stomac și gata ulcerul !( bine dacă ai o aciditate crescută oricum ea îți va distruge stomacul chiar dacă nu este ajutată de helicobacter).

Cum îți dai seama că ai HP

Nu poate fi vorba de simptome. Nu are nimic specific … la fel te doare burta, vomiți sau râgâi indiferent dacă ai sau nu HP. Plus că din ce am văzut 60% din populație îl au și probabil că îl ai și tu fiind între cei în 50% care au și nu au simptome

  • cel mai sigur este să ți se ia o bucățică din mucoasa stomacului prin gastroscopie și să se găsească la microscop microbul
  • o metodă mai puțin dureroasă este aceea de a se ți se determina anticorpii din sânge; metoda însă nu este bună pentru a vedea dacă ai scăpat de HP în urmă tratamentului, pentru că anticorpi rămân în sânge chiar dacă microbul dispare.
  • un test și mai puțin dureros este cel respirator care în principiu îți arată dacă îți miroase gura de la stomac după ce ți se dă să bei un lichid.

Tratamentul

Este simplu. Sunt o grămadă de scheme cu antibiotice (minim două care la care uneori se asociază și probiotice). Că în urma unui asemenea tratament agresiv te alegi cu grețuri, vărsături, gust metalic în gură sau cu o candidoză de toată frumusețea e mai puțin important; esențial este că ai scăpat de HP și te afli între cei 40% de fericiți care nu au HP în stomac.

În încheiere o să te rog să îmi povestești experiența ta cu Helicobacter Pylori și cu tratamentul împotriva lui: ai scăpat de simptome după tratament sau efectul a fost altul decât cel așteptat ? Ai scăpat de helicobacter dar nu și de gastrită/ulcer ?

5 thoughts on “ȚAPUL ISPĂȘITOR : MICROBUL CU ELICE (H. PYLORI)”

  1. Am avut , mai demult , ulcer duodenal cu nișă , gastrită… Acum am rămas cu arsurile alea gastrice /despre care mi-ai explicat în alt articol. Ce vreau să spun acum este faptul că de la niște medicamente s-a declanșat ulcerul și nu de la helicobacter.

  2. Deci tabără optimiștilor conduce cu 1-0 🙂
    In privința ptozei renale. pot să îți spun că eu sunt medic urgentist. Deci mă ocup mai mult cu diagnosticarea și îndrumarea pacienților. Depinde foarte mult de caracterul durerii: dacă este accentuată la mișcare sau e indiferent, dacă este în relație cu alimentația. Cînd e debutat durerea, daca se accentuează în timp. Sînt și alte simptome ținînd de aparatul urinar? E posibil ca ptoza renală să fie cauza ei. O operație de nefropexie nu este ceva banal depinde și de medicul care o face și de tehnica folosită (clasic sau laparoscopic). Ai făcut o tomografie sau un RMN la coloană să nu fie cumva o problemă acolo? Din cîte știu eu ptoza e mai frecventă la femei.

  3. Eu am aflat ca am HP in urma unor dureri de stomac in zona duodenului, in urma endoscopiei s-a reliefat un ulcer duodenal de tip kissing ulcer ca sa citez gastroenterologul de la acea vreme. Am urmat un tratament de cateva saptamani cu 2 antibiotice si antiacide, schema clasica, in urma carora m-am ales si cu o candida pt ca in mare din experienta mea nu-ti spune nimeni de protectia florei intestinale sau de regim adecvat in perioada asta, vad ca si doctorii si pacientii in mare aleg sa mearga doar pe mana medicatiei si cam atat. Ulterior tratamentului am refacut endoscopia, de data asta facuta de catre niste rezidenti, m-au cam chinuit, ce sa zic…insa se pare ca am scapat si de HP si de ulcer.

    PS: dvstra ce specialitate aveti, as dori sa va consult ref la o problema tot in zona abdominala (dureri surde cronice, am o ptoza renala, eu zic ca de ala aia e, doctorii spun ca nu ar fi de la aia, cu toate ca din practica am intalnit si oameni care au adresat ptoza si au scapat de dureri, in cazul in care considerati ca ma puteti ajuta poate imi lasati cumva niste date de contact sa iau legatura cu dvstra. Multumesc!

  4. O anumită laxitate a țesuturilor care favorizează hernia hiatală se transmite întradevăr genetic. Dar nu cred să nu se fi pus un diagnostic de hernie hiatala, dacă ar fi existat, cu mijloacele perfecționate de acum.

  5. Bună ziua! Eu am făcut gastroendoscopie cu cca. 7-8ani în urmă. Stres mult, în general la job, și jenă în partea superioara a abdomenului, uneori durere. Nu s-au prelevat probe. Nu mai știu dacă s-a căutat H pilory sau altă afecțiune. Am primit un tratament, bazat pe enzime gastrice și recomandarea unui regim fad (puține calorii, fără iute, fără roșii, fără grăsimi). În general, am aciditate, reflux esofagian (din cauza alimentației necontrolate), durere nu mai am. Mă întreb dacă refluxul se moștenește (deși nu cred), tata a fost operat de hernie hiatala.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: