PULSOXIMETRUL : PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE

“Am dus mâncarea pacientului din salonul trei COVID, pulsoximetrul arată o saturație de 55%” dacă ai cunoaște principiul de funcționare al pulsoximetrului asemenea afirmație nu ar părea atât de ciudată a celor care știu că o saturație sub 80% impune luarea în considerare a intubării pacientului.

Acum de când cu COVID-ul cam toți știu ce e pulsoximetrul; un fel de scoică cu un led roșu în care îți bagi degetul.

Pulsoximetrul principiul de funcționare

Pulsoximetrul principiul de funcționare

Să facem o mică introducere: oxigenul a transportat în sânge cuplat cu globulele roșii.

PULSOXIMETRUL PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE

Pulsoximetrul arată care e procentul de globule cuplat cu oxigen (oxihemoglobină) din total de globule: dacă din 10 globule 6 au oxigen, atunci SpO2 a 60%

PULSOXIMETRUL PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE

Ledul acela roșu determină măsoară proporția de globule roșii oxigenate din sânge. Lumina roșie trece prin deget; o parte e absorbită de globule și ceea ce rămîne e recepționat de un senzor (detector de lumină). Mai e o sursă de lumină infraroșie care folosește la comparații.

PULSOXIMETRUL PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE

Determinările se fac doar din șîngele arterial, aparatul fiind astfel setat încît se determină doar sîngele pulsatil; de aceea el afișază și pulsul.

Acesta e principiul pe surt … pentru a face diferența dintre sîngele ce trece prin arteriole și cel venos, se fac o mulțime de aproximări și calcule matematice, extrapolări bla bla bla. Ideea e că toate acestea sau făcut folosind voluntari sănătoși. Iar pentru a face aproximările a trebuit să li se scadă saturația oxigenului din sînge … iar asta nu s-a putut coborî sub 70 fără a li se pune viața în pericol.De aceea pentru saturații peste 70% totul e OK, chiar și prospectele pulsoximetrelor indică un interval de eroare. Iar sub 70% … Dumnezeu cu mila nu există nicio extrapolare sau aproximare. De aceea valorile sub 70% nu sunt relevante.

Să vedem și alte

Surse de eroare

-pe senzor îl interesează deci sângele ce pulsează; de aceea tremurături … sau pulsații ale pacientului pot da erori (pacienții cu convulsii și frisoane sau cei transportați în ambulanțe cu suspensiile praf)

-pot apare erori dacă e pus strâmb și lumina nu ajunge bine la senzor

-dacă apar obstacole pe traseu (deget murdar, ojă pe unghii) la fel dacă pacientul are icter pot apare valori scăzute

-dacă lumina ambientală e puternică și interfera cu cea a ledului roșu (de exemplu în sălile de operație)

-dacă circulația sîngelui în deget e diminuată (degete reci)

Un scurt filmuleț de pe youtube poate să te lămureacă mai mult.

Finalul ne prilejuiește o nouă întîlnire cu Bulă

La ora de fizica, profesoara spune:
– Dragi copii, miine avem o experienta la fizica, dar ne lipseste materialul didactic. Din cauza crizei, ministerul face economii. Cine aduce o butelie cu oxigen, primeste nota zece.
A doua zi, Bula, dornic sa-si indrepte situatia scolara, aduce la ora o butelie mica cu oxigen.
– Bravo, Bula, ai luat un zece, dar de unde ai butelia?
– De la tata mare.
– Si el ce-a zis?
– Aer, aer, aer!

2 thoughts on “PULSOXIMETRUL : PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE”

  1. Bună ziua am aparat Fingertip pulse oximeter și încerc sa iau saturația dar când îl pornesc îmi apare pe ecran tot ce trebuie ,dar după câteva secunde se oprește , am schimbat și bateriile și tot la fel poate cineva sa ma ajute sa deslușesc ce se intampla ?Multumesc .

  2. Eiii! „Am avut” de câteva ori, temperatura 32🤣…. la intrare în supermarket /când, un domn în uniformă, ne „selecta” /punea termometru /la frunte sau la mâna….. Îmi spuneam de fiecare dată : bine că, termometru nu a arătat peste 37……………….

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: