PLECÂND DE LA SIMONA: CUM SĂ CREȘTI GLOBULE ROSII

E greu să devii celebru în vremurile de acum. Fie intri în politică. Dar pentru astă îți trebuie bani. Fie devii artist … dar ai nevoie de talent. Ori ta apuci de sport. Dar pentru asta îți trebuie pe lângă talent și o anumită structură fizică. O structură care să își permită să faci un efort intens … dar și să te recuperezi după aceea. Iar fundamentul acestor ultime două caracteristici este numărul de globule rosii (sau celule rosii) din sânge.

DE CE AI NEVOIE DE GLOBULE ROSII

Sportul presupune în primul rând efort fizic (poate mai puțin șahul). Iar efort fizic e echivalent cu activitatea musculară. Activitatea musculară cere oxigen iar acesta e adus la mușchi de sânge. Dacă echivalăm sângele cu un tir, lădițele ce conțin oxigen sunt globule rosii.

Deci ca să ai o activitate cât mai bună trebuie să ai cât mai mult oxigen … deci cât mai multe celule rosii.

CUM SE PRODUC GLOBULE ROSII

Voi fi scurt …. globulele roșii sunt produse de măduva … roșie desigur a oaselor. Ceea ce stimulează producția de celule este un hormon numit eritropoetină. Pe scurt EPO.

Am făcut mai jos un desen …. unde am anticipat nițel și ceea ce stimulează producerea de globule rosii prin intermediul creșterii EPO.

PRODUCTIA DE GLOBULE ROȘII

CUM POȚI TRIȘA

Păi să o luam pe rând

roxadustat ca celule rosii
  • iei medicamente ce stimulează producerea de EPO. E faimosul Roxadustat luat de Simona Halep.
  • Te antrenezi la altitudine ridicată. Acolo fiind mai puțin oxigen, va fi stimulată producerea de globule rosii. Iar când cobori de la munte … rupi norii. E motivul pentru care mulți sportivi fac cantonamente în stațiuni montane.
  • extragi globule rosii din propriul sânge și le pui la congelator. Apoi chiar înainte de concurs ți le reinjectezi. Automat crește numărul de lădițe care să transporte oxigen … și automat cresc și performanțele. Dar și sancțiunile dacă ești prins
  • rămâi gravidă. Sângele mamei deservind două ființe, automat e mai bogat în globule roșii. Și vă rămâne astfel o scurtă perioadă după naștere. E explicația faptului că multe sportive obțin rezultate formidabile după naștere. Ele spun că se simt mai responsabile de când sunt mame … bla bla. După cum vedeți explicația e mult mai prozaică.

CONSECINȚE

Normal volumul de globule rosii reprezintă cam 35-45% din volumul de sânge (parametrul se numește hematocrit și am vorbit despre el aici). În urma acestor acrobații hematocritul poate crește până la 50 %. Iar efectul asupra performanței sportive este undeva pe la 10% îmbunătățire a timpilor …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: