FUMĂTORUL EMBLEMATIC : BOGIE (HUMPHREY BOGART)

Humphrey Bogart - Wikipedia

Unele sondajele îl desemnează ca fiind cel mai bun actor american din secolul trecut sau chiar dintotdeauna. Eu sincer nu l-am văzut decât în rolul din Casablanca ….

Nu se poate spune despre el că a pornit chiar de jos tatăl său fiind chirurg cardiac. A făcut armata la marină dar nu a prins decât sfârșitul Primului Război Mondial. În circumstanțe neclare s-a ales cu o cicatrice la buza superioară (el a dat vina pe medicul care nu l-a cusut cum trebuie) cicatrice care i-a particularizat oarecum chipul.

Deși nu am făcut studii în domeniu s-a apucat de teatru apoi de cinematografie; a jucat în mai multe filme și piese de teatru, a câștigat și un Oscar.

Viața personală nu a fost foarte reușită; a avut vreo patru căsnicii, ultima dintre ele cu o actriță celebră Lauren Bacall lângă care și-a petrecut ultimii 12 ani din viață deși era mai tânără ca el cu 25 de ani.

Nu numai că era un fumător înrăit dar în timpul prohibiției s-a obișnuit și cu alcoolul … super tipul 🙂

Din păcate nu a rezistat decât până la 57 de ani. Nu, nu a murit de cancer la plămâni ci la esofag, cam la un an după ce a început să se caute cu sănătatea (la insistențele soției) a fost operat de câteva ori, i s-a scos esofagul, a făcut și chimioterapie … degeaba

La final vă pun un fragment celebru din filmul Șoimul maltez cu o demonstrație profesionistă de tir cu fumul

https://wp.me/pir3D-11H

1 thought on “FUMĂTORUL EMBLEMATIC : BOGIE (HUMPHREY BOGART)”

  1. ( Se pare că fumatul e mai grav decât credeam eu… 🤣 )
    Ion se trezeşte în toiul nopţii singur, în pat, fără nevastă-sa/ Maria. Iese afară şi o caută. După ceva timp, o găseşte lângă o căpiţă făcând dragoste cu Gheorghe şi îi zice:
    – Ce faci, Mărie? Mâine, poimâine te-oi prinde şi cu ţigara…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: