ANALIZE GREȘITE 2 – VALOAREA GLICEMIEI ÎNTRE ADEVĂR ȘI EROARE

VALOAREA GLICEMIEI

Tocmai ai aflat că vecinul de la 2 are diabet. Îți amintești deodată că și mama ta a avut odată valoarea glicemiei pe la două sau trei sute, nu mai știi exact, dar nu s-a tratat. Așa că iei hotărârea eroică de a merge dimineață la farmacia din colț unde știi că se măsoară glicemia. Mănânci bine seară ca nu cumva dimineață să îți fie rău dacă vei sta nemâncat. Mergi la farmacie unde afli că nu mai au bandelete pentru aparat. Te grăbești bombănind în gând spre următoarea … unde mai și stai ceva la rând. Parcă ți-e mai ușor să treci peste vechea ta frică de ace. Dar când vezi pe display-ul glucometrului valoarea glicemiei de 261 …

În mica istorisire de mai sus vă regăsiți poate unii/unele din voi. Și regăsesc și eu două din circumstanțele care pot duce la determinări eronate ale glicemiei.

CINA COPIOASĂ

Desigur ești tentat/ă să papi mult seara, gândindu-te că poate a doua zi vei sta mai mult la policlinică atunci cînd și se vor lua analizele. Vestea proastă este că substanțele absorbite peste noapte din tubul digestiv (includ aici și grăsimi nu doar zaharuri) nu vor avea timp să treacă în organele de depozitare și se vor regăsi în sânge. Cu consecințele de rigoare asupra valorii lor. Deci valoarea glicemiei se poate să fie cam tot asa de mare ca și după tradiționala cafea matinală.

STRESUL ȘI VALOAREA GLICEMIEI

Acesta este poate motivul cel mai des întâlnit de eroare. Orice stres, fie că vorbim de enervarea că stai la coadă … sau teama de înțepătura acului duce la activarea sistemului nervos simpatic și printre alte consecințe creșteri eronate în valoarea glicemiei. Un eventual efort fizic ce precede recoltarea are același efect. Această activare a simpaticului duce, în parale și la o creștere a tensiunii arteriale … dar despre asta am vorbit aici.

Acuma îți dai seama că o glicemie de 261 nu e tocmai un motiv de a-îi da ochii peste cap (figurat vorbind desigur). Dar e totuși bine să îți faci un test de hemoglobină glicozilată … despre care vom vorbi în curând.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: