Costel (alintat de prieteni Costiclă) trece uneori prin urgență plîngîndu-se ba de amețeală … ba de oarecare indigestie. Cum nu o dată mirosul expirului dezvăluia cu ușurință cauza problemelor lui, îi băteam subtil obrazul. Dar Costiclă nega vehement orice interferență bahică. Cu argumentul imbatabil : „dar domnu doctor, am analizele de ficat perfecte”. Ș, intr-adevăr, analizele uzuale ce i se făceau adică ALT și AST ieșeau de fiecare dată în limite normale. Asta pînă într-o zi cînd am suplimentat biletul de analize cu ceva nou : gama-glutamil-transferaza sau, pe scurt, GGT.

CE ESTE GGT

E o enzimă care contribuie la detoxifierea substanțelor toxice introduse în organism. Deci și a alcoolului. Și, desigur, consumul exagerat de alcool duce la creșterea acestei enzime în sînge. Simplu, nu?

CARE SUNT VALORILE NORMALE

Că și în alte cazuri, aceste valori pot varia cu cîteva unități în funcție de laboratorul unde faci analiza. La femei normalul e mai mic decît la bărbați. Valorile nu ar trebui să depășească 80.

ALTE CAUZE DE CREȘTERE A GAMA-GLUTAMIL-TRANSFERAZA GGT

Enzimă se găsește în principal în pereții căilor biliare. O creștere a ei apare așadar și în cazul unor probleme ale fiarei. O situație deosebită este relația cu o altă analiză – fosfataza alcalină (ALKP). Această enzimă este crescută în principal în două categorii de boli: boli ale oaselor (tumori) și boli ale ficatului. Determinarea GGT face diferența. Dacă ALKP e crescut și ggt normal, problema e la oase. Dacă ambele sunt crescute, problema e la fiere. Acum să nu mă întrebați unde e problema dacă ai cancer osos, bei și ai ambele analize crescute …

Iar la final , pe post de banc, vă pun o poză cu structură gama-glutamil-transferaza ggt de pe wikipedia. Priviți-o … nu vi se pare că 🙂

Iar acum că am deschis cutia Pandorei analizelor despre ficat, o să încerc să vorbesc curînd despre ALT și AST.

Iată și bancul de final

4 comentarii la „DEMASCAREA ALCOLIȘTILOR – DESPRE GAMA-GLUTAMIL-TRANSFERAZA GGT”
  1. Eu provin dintr-o familie saraca. Am luptat ingrozitor de greu sa-mi croiesc un drum in ciuda lipsei de sprijin, in ciuda invatamantului romanesc odios si a pietei muncii.
    Multi ani am avut probleme cu alcoolul. In final a trebuit sa ma las, si pentru ca aveam ficatul gras, dar cel mai trist pentru ca nu isi mai facea efectul
    Dar m-a spijinit mult in acesti ani sa rezist la enorm de mult abuz psihologic.

  2. Un mod foarte placut de a explica anumite probleme privind sanatatea, acela de a presăra printre exemple si cate o gluma, datorita careia este retinut esentialul,fapt care ma face sa citesc cu placere toate subiectele. Multumesc.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura