GALBEN CA LĂMÂIE = BOALA NAȘPARLIE. ICTERUL LA ADULT.

Când vorbim despre icterul la adult vorbim despre manifestarea unei boli grave. De aceea nu îți recomand să te documentezi de pe net decât pentru a-ți face o idee … sau să îți explici tratamentul (de ce unii bolnavi se operează iar alții nu). Dar primul lucru pe care îl faci atunci când te îngălbenești este să te duci la spital cât de repede.

Hai să vedem întâi

CUM SE ÎNGĂLBENEȘTE OMUL

Sângele conține, printre altele, globule roșii. Aceste mici de celule după un timp mor pur și simplu. După ce mor ca orice mort se descompun iar din descompunerea lor rezultă, printre altele, bilirubina. Asta e substanța care ne interesează!!

Pentru a înțelege mai bine, gîndiți-vă cum evoluează o vînătaie … adica ceea ce rezulta dupa o lovitură și care este de fapt sînge scurs sub piele, cu globule roșii moarte. Iată evoluția vînătăii .. spre final vedeți că are o culoare galbenă tocmai din cauza acestei bilirubine rezultate din descompunerea globulelor moarte.

ICTERUL LA ADULT

Deci bilirubina rezultată din descompunerea globulelor roșii ajunge în ficat iar aici se combină cu o substanță pentru a putea fi eliminată. E ca și cum punem gunoiul în pungi: gunoiul e bilirubina iar gunoiul ambalat în pungi de bilirubina conjugată BC.

ICTERUL LA ADULT

Pungile de gunoi BC sunt puse în containere și aruncate nu pe Apa Sâmbetei ci pe apa numită bilă și eliminate din ficat în intestin de unde prin fecale se elimină afară. Important de notat că BC colorează fecalele în maro.

Asamblând acum aceste faze obținem o imagine de ansamblu:

ICTERUL LA ADULT

Buuuun. Înainte de a trece la cauze o mică pauză : cum depistăm icterul la adult. Cel mai bine ne uitam la ”albul ochilor” sau sclera ochilor in termeni medicali. Cam așa arată ochii galbeni ai unui icteric.

ICTERUL LA ADULT

Dacă ați înțeles schema de pînă aici …. e simplu să înțelegeți și

CAUZELE ICTERUL LA ADULT

Icterul apare cind în sînge e prea multa bilirubină …. fie simplă B fie conjugată BC adică cea pusă in sacii de gunoi.

  1. În primul desen …. dacă mor prea multe hematii si se produce o cantitate excesivă de bilirubină, normal că ficatul nu o poate primi pe toată si automat crește B in sînge, Asta se întîmplă în boli din categoria ANEMIILOR HEMOLITICE. La laborator se va găsi în sînge B adică bilirubina neconjugata sau indirectă BI
  2. În al doilea desen … nu sint suficiente containere care să ducă gunoiul pe apa bilei … deci ficatul are o problemă. pungile de gunoi se acumuleaza și dau pe dinafară întorcîndu-se în sînge. Deci vom gĂsi acum în sînge BC adică bilirubină conjugată sau directă BD. Asta se întîmplă în HEPATITA VIRALĂ sau GALBENARE și în CIROZĂ.
  3. În al treilea desen imaginează-ți un obstacol ce blochează apa sîmb … pardon bilei. Avem de-a face cu ICTERUL MECANIC (piatră pe canal sau tumoră ce apasă și blochează canalul). Și acum bilirubina se va intoarce în sînge ca BC dar, în plus, pentru că ea nu mai ajunge în intestin deci nici în fecale, acestea vor fi pur-și-simplu … albe, ca ale cîinilor

Schematic dar nu 100% exact (întotdeauna sunt excepții .. .care confirmă regula) luând în seamă cele mai dese cauze de icter

daca esti galben și ai scaun colorat normal , ai hepatită acută (gălbenare)

dacă ești galben și ai scaunul alb ai icter mecanic (în cazul ăsta ai și dureri de burtă)

Desigur la medic se fac si altele … analize, ecografii. Dar despre astea cu altă ocazie.

Repet, la cel mai mic semn de apariție a icterul la adult, mergi la spital. Niciuna din bolile care dau icter nu se tratează acasă cu indicații de pe net

Și pentru că am început cu un Simpson …. să încheiem cu toți patru … sau cinci câți or mai fi (fost)

2 thoughts on “GALBEN CA LĂMÂIE = BOALA NAȘPARLIE. ICTERUL LA ADULT.”

  1. Pingback: Pavel

  2. Pingback: DIN CICLUL ” OCHII CA SEMAFORUL”. AZI DESPRE OCHIUL ROȘU – VREMEA PE MALURILE STYX-ULUI

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: