AMERICA PE DOPAMINĂ

E un lucru evident pentru oricine că ultimele două sute de ani au însemnat o ascensiune constantă a Americii în cam toate domeniile. Și chiar dacă în ultimii 2-3 ani lucrurile par să cam șchioapete, încă se poate spune că ora exactă în tehnologie, afaceri și bombe se dă de la Washington. Și în dopamină ar spune răutăcioșii …

AMERICA PE DOPAMINĂ

Oare care să fie cauza acestei dominații cvasi-universale? Că doare americanii nu sunt decât urmașii unor emigranți. Europeni în marea lor majoritate. De ce sunt ei oare mai “ocoși” decât cei care au rămas? Autorul cărții unei cărți interesante dă un răspuns neurologic la această întrebare. O să încerc să vă fac un rezumat.

DOPAMINA ESTE

o substanță secretată de celulele creierului. Adică de neuroni. Și care, atunci când e secretată te face fericit.

Te întrebi acum nerăbdător ce anume trebuie să faci ca să producă neuronii tăi dopamină. Păi trebuie să te gândești … și să faci lucruri noi, neobișnuite. Ca de pildă

  • să dorești și să cumperi o casă nouă. Sau o mașină ultimul răcnet.
  • să flirtezi și să intri într-o relație nouă
  • să inventezi ceva deosebit care să dea omenirea pe spate
  • să evadezi din lumea în care trăiești, să găsești noi oportunități.

Că după ce parcurgi traseele mentale și ajungi la punctul final dopamina își cam termină efectul și odată cu asta se dezumflă și fericirea … e o altă chestiune care nu o tratăm acum, pentru că America nu s-a dezumflat. Încă.

OAMENII DEPENDENȚI DE DOPAMINĂ

sunt veșnic în căutare de ceva nou. Nu se mulțumesc niciodată cu ceea ce au. Sunt în stare chiar să … treacă Atlanticul pentru o viață mai bună.

Ajungem astfel la americanii noștri. Ei sunt urmașii emigranților. Ai acelor oameni care au dorit mai mult. Iar acești urmași au moștenit genetic această dependență de dopamină. De aceea ei caută obsesiv să descopere lucruri noi. Fie că asta înseamnă Apple sau Atomic Bomb.

CARE VA FI FINALUL

acestei curse? Poate o nouă emigrare. Iar pentru că au ajuns deja la capătul Pământului urmează, nu-i așa, Cosmosul. Spre care un celebru emigrant, Elon Musk deja își îndreaptă privirea.

Sau poate finalul va însemna o bomba atomica … cu speranța că ceea ce va urma DUPĂ va fi o lume mai bună …

3 thoughts on “AMERICA PE DOPAMINĂ”

  1. Ca de fiecare dată, foarte interesante propunerile dvs de carte❤️ Împrejurările în care ne aflăm sunt la un click distanță de bomba atomică din păcate.

  2. Din păcate, bomba atomică pare a fi mult mai la îndemână și mai ieftină… Cosmosul e încă un… „lux”.
    Dar cine știe… poate ne luminăm între timp; sau ne luminează alții din alte galaxii 🙂

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: