UN CAZ PE ZI

1/Z. CAZUL 12: LAMA DE GHEAȚĂ

Context

Pacient de 45 de ani vine în urgență pentru că se simte amețit “de ieri după-masă”. Povestește că a muncit mult în aer liber, la căldură (evenimetele se petrec în luna iunie) și, într-o pauză, a băut un pahar de apă rece, moment în care a simțit o arsură puternică în abdomen “ca și cum m-ar fi tăiat un cuțit”.

Desfășurarea evenimentelor

În momentul consultului spune că se simte bine, doar că a insistat soția să vină la spital să fie sigură că nu făcuse vreun accident vascular. Aspect normal, față bronzată; dupa o perfuzie de hidratare (inițial am bănuit că asta a fost cauza amețelii) vrea să plece acasă “pentru că mai are mult de lucru”.

Venirea analizelor însă detonează bomba: hemoglobina undeva pe la 8. (normal la bărbați ar fi peste 14). Reflex, îi cer să îmi arate palma. Diferența e cam ca cea din figură. Noroc că nu era bronzat și pe palme :). Imediat îi fac un tușeu rectal -negru. Îmi spune că a văzut și el dimineața scaunul negru dar s-a gîndit că de la mîncare.

Epilog

Continuarea cred că o bănuiți. A fost trimis de urgență la spitalul universitar cel mai apropiat, unde s-a confirmat diagnosticul de ulcer gastic perforat cu HDS secundară exteriorizată prin melenă.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: