UN CAZ PE ZI

1/Z. CAZUL 13: CHEAGUL CĂLĂTOR

Context

Pacient de 50 de ani cheamă ambulanța pentru o senzație de lipsă de aer cu debut brusc, însoțită de o durere toracică intensă. În urmă cu 5 zile fusese externat după u intervenție minoră la un picior, ce a impus o scurtă imobilizare la pat.

Defășurarea evenimentelor

Ajuns în urgență cam la 30 de minute de la debutul simptomelor, după alte 5 minute a intrat în stop cardio-respirator (adică a murit). Am încercat aproape două ore să îl resuscitez, avea momente în care inima reîncepea să bată dar finalmente am fost nevoit să declar decesul.

Epilog

S-a făcut autopsia pacientului a doua zi. Era vorba de un cheag de sînge masiv care pur și simplu a blocat plămânul, de unde și senzația de sufocare brusc instalată. Inima nefiind afectată direct a pornit de câteva ori dar nefiind oxigenată nu a putut menține activitatea.

Sursa cheagului cel mai probabil a fost la picioare. În perioadă imobilizării s-a format un cheag în venele profunde ale piciorului, acest cheag s-a desprins și a plecat pe venă pînă la inimă, de acolo a ajuns în plămăn și l-a blocat.

P.S. Pacientul NU era vaccinat și nici nu avusese CQVID

4 thoughts on “1/Z. CAZUL 13: CHEAGUL CĂLĂTOR”

  1. Nu cunosc un asemenea caz care să fie documentat prin autopsie sau altă metodă de investigație. Posibil să existe asemenea cazuri diagnosticate ca și infarct miocardic dar neconfirmate prin metode obiective.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: