un caz pe zi

1/Z. CAZUL 3 : VULCANUL NAZAL

Cazul de astăzi s-a petrecut undeva în urmă cu vreo 25 de ani și face parte din istoricul unui pacient în vârstă de 55 de ani pe care l-am consultat zilele trecute.

Context

Deci e vorba de un tânăr de 30 de ani, atletic, cadru militar pe vremea aceea, fără nici un istoric medical precedent.

Desfășurarea evenimentelor

Boala debutează dintr-o dată cu astenie generală, dureri de cap în creștetul capului febră și tulburări de vedere (avea impresia că întîlnește în față mici obstacole peste care trebuia să pășească ridicând piciorul)

Internat în două spitale, inclusiv o clinică universitară (fiind tratat chiar și de un profesor universitar academician) i se pune în urma consultului diagnosticul de spasmofilie. Rămîne în spital două luni mai mult pentru supraveghere.

La un moment dat într-o dimineață prezintă o emisie de puroi. Cum spune chiar pacientul “m-am trezit într-o baltă de lichid verde care mirosea îngrozitor”

Diagnosticul

Sinuzită etmoidală cu inflamația sinusului etmoid. În poza de mai jos se vede localizarea acestui sinus în jurul ochilor, ceea ce explică oarecum tulburările de vedere

Epilog

După evacuare e transferat la București unde se efectuează puncții repetate, problemele recidivînd de 3-4 ori. Vindecarea este obținută într-o clinica ORL din Cluj printr-o operație endoscopică aflată atunci în faza de pionierat la noi.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: