CHE CU FUSTĂ : EVITA

Paralela cu el Che se referă mai mult la popularitate și naționalitate (amîndoi argentinieni) decât la culoarea politică (Guevara era comunist convins iar Evita soția unui dictator considerat fascist)

O femeie frumoasă, brunetă în tinerețe (a devenit blondă odată cu celebritatea – poza din dreaptă o arată în variantă originală, netunată)

A plecat de jos; de jos ca și condiție socială nu de la munca de jos. La început a făcut parte dintr-o trupă de teatru, a dansat prin cabarete apoi a trecut la munca orală la un post de radio (pungași mici, singur v-ați gândit la prostioare 🙂 ).

La 25 de ani face cunoștință cu un politician argentinian în ascensiune Juan Peron care se apropia de 50 de ani; se căsătorește și după doi ani soțul ei este ales președinte al Argentinei.

De aici începe ascensiunea Evitei. Feministă convinsă luptă pentru drepturile femeii, ale muncitorilor și țăranilor, strânge fonduri pentru săraci, participa la adunări populare, înființează o fundație cu numele ei …

Totuși politica soțului ei a fost comparată cu fascismul lui Mussolini; culmea este că și el a avut o oarecare tangență cu Hitler, șeful de comando preferat al lui Hitler Otto Skorzeny a fost bodyguardul Evitei (doar bodyguard, nu vă gândiți la altceva).

Gurile rele (ale americanilor desigur, la fel de impresionați de ea ca și de compatriotul ei Guevara) au acuzat-o de deturnari de fonduri, torturarea adversarilor politici … au scos și o carte, “Femeia cu biciul”, desigur interzisă în Argentina.

Biata femeie a ars destul de repede. La cinci ani de când a devenit prima doamnă își pierde cunoștința în timpul unui discurs, probabil datorită anemiei de la numeroasele sângerări vaginale; diagnosticul de cancer de col uterin a venit oarecum firesc … Operația nu a avut efect deoarece avea deja metastaze. Spre sfârșitul vieții i s-a făcut și o lobotomie pentru a o scăpa de dureri.

Aventura se sfîrșește la 33 de ani. Uite aici o poză din ultimele zile cu săgeata fiind arătată cicatricea după lobotomie

După deces a fost îmbălsămată .. apoi a fost plimbată intre Europa și America de Sud a stat vreo 20 de ani prin Milano după care s-a întors în sfîrșit acasă. Totuși noi ne ocupăm doar de ceea ce se întâmplă pe malul nostru al râului Styx așa că nu vom intra în detalii asupra celor petrecute dincolo.

Un film interesant despre Evita a avut-o un rolul principal pe Madonna care semăna din multe puncte de vedere cu celebra argentiniană. Încheiem pe ritmurile piesei de generic a filmului, Don’t cry for me Argentina cu secvențe din viața eroinei.

https://wp.me/pir3D-1dw

1 thought on “CHE CU FUSTĂ : EVITA”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: