În ultimii doi ani cei mai mulți dintre noi am purtat … sau am fost în vecinătatea altora care au purtat celebra masca facială. Și am constatat cu toții că, deși unii o purtau regulat nu erau cîtuși de puțin protejați 100%. Ba chiar făceau forme mult mai severe decît cei care nu purtau deloc. Recent a apărut un studiu care documentează această constatare. Și un mecanism care încearcă să o explice: efectul Foegen.

ZACHARIAS FOEGEN
ZACHARIAS FOEGEN

Studiul clinic

despre care vă spuneam a fost făcut în USA și s-a bazat pe date culese în statul Kansas;  între 1 august și 15 octombrie 2020. Ce au constata yankeii. Pe scurt, cei cu mască au mierlit-o cu 50% mai mulți decît cei fără. Ceva de genul la 100 morți fără mască erau 150 cu mască. Pe lung, dacă vreți să vă prindeți urechile puteți accesa aici întregul studiu.

Care e explicația acestui fapt? Aici apare

Efectul Foegen

Atît de mult s-a vorbit în acești doi ani despre cum se transmite virusul încît e inutil să repet. O să încep cu imaginea virusului care stă bine-merci în interiorul unei picături de salivă.

Acum să trecem la practică. Deci ești un purtător conștiincios de mască; la un moment dat te intîlnești cu o astfel de picătură de salivă care ți se lipește de masca facială cu virus cu tot:

EFECTUL FOEGEN

După cîteva secunde această picătură se evaporă și rămîne virusul „uscat”

EFECTUL FOEGEN

No și acum începe distracția; acest virus uscat e inspirat de la o distanță mult mai mică și trece prin țesătura măștii intrînd în căile respiratorii. (Dacă îți imaginezi că nu are cum … amintește-ți cînd purtai masca și ai trecut printr-o zonă cu miros intens. Ai simțit mirosul ? Dacă da .. e cazul să-ți revizuiești concepțiile despre impermeabilitatea absolută a măștii).

Deci virusul pătrunde acum în căile respiratorii. Dacă ar fi fost inclus într-o picătură de salivă, el s-ar fi oprit în cilii de la nivelul bronhiilor . Ei bine, acest virus „uscat” trece ca glonțul prin bronhii pătrunzînd pînă în alveole unde are șanse mult mai mari să genereze boala … chiar într-o formă mult mai gravă.

Acesta este pe scurt efectul Foegen prin care se încearcă să se explice rezultatele acelui studiu. Desigur nu s-au facut studii experimetale extinse asupra aectui efect de aceea nu putem generaliza. Așa încît putem în continuare afirma că MĂȘTILE SÎNT 100% EFICIENTE ÎN PROTECȚIA ÎMPOTRIVA COVID 19 ȘI E RECOMANDAT SĂ LE PURTAȚI PERMANENT, CHAR ȘI IN TIMPUL SOMNULUI … EVENTUAL CHIAR DOUĂ-TREI SUPRAPUSE DACĂ E POSIBIL.

Și oricum, amintiți-vă că vine (dacă nu a venit deja) monkeypox

Un comentariu la „EFECTUL FOEGEN SAU ÎNCEPUTUL DEMASCĂRII”
  1. Masca, pentru mine și nu numai, a fost cel mai mare chin! Probabil… aveau nevoie de mai mulți morți /să reducă din populație…. Urâte vremuri🙈🙈😑!

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura