REZISTIND ISPITELOR : CONTRACTUL LUI ULYSE

Este, dacă vreți, o continuare a articolului despre cauzele medicale ale crizei din 2008, unde vă voi dezvălui rețeta care te poate feri de deciziile pripite și nefaste : contractul lui Ulyse.

Cum să facem deci să rezistăm tentației de a obține o satisfacție de moment care pe viitor ne va dăuna. Exemplul tipic este acela al anticului Ulyse.

Povestea (deocamdată doar povestea, nu contractul) lui Ulyse pe scurt:

ULYSE ȘI SIRENELE DE DRAPER CONTRACTUL LUI ULYSE

Ulise era un erou antic (vezi Iliada. Odiseea) care trebuia să treacă pe lângă o insulă cu femei sexy (sirene) care mai și cântau periculos de frumos. Sau poate făceau altceva, dar legenda se sfiește să ne spună ce anume. (Herbert James Draper care a făcut pictura de alături nu pare la fel de sfios). Se știa că marinarii ispitiți de aceste sirene se apropiau de insulă, ciocnindu-se de stânci și înnecîndu-se. Ulyse ca să reziste tentației și-a pus marinarii să îl lege de catarg. Și să nu asculte ordinele pe care le-ar fi dat în momentele de rătăcire.

Cam asta e rețeta pentru a trece peste o tentație de moment cu consecințe nefaste. Să te legi de ceva înainte de a apărea tentația. Ca să vă îți seama mai bine despre ce e vorba, iată câteva exemple:

Pentru a merge la sală în loc să dormi, unii își dau întâlnire acolo cu cineva.

Unii elevi își roagă cunoscuții să le schimbe parola Facebook în timpul pregătirii pentru examene.

Supraponderalii recurg la o operație de tăiere a stomacului pentru a nu fi tentați să abuzeze de alimente.

CUM TE LAȘI DE FUMAT PRIN METODA CONTRACTUL LUI ULYSE

Alții încredințează niște bani unui prieten rugîndu-i să dea acei bani celui mai mare dușman al lor în caz că îi văd, să zicem, fumând.

Deci ideea e ca alternativă să fie ceva chiar neplăcut … să îți vezi neprietenul bucurîndu-se de un cîștig de 1000 de lei numai pentru că tu nu ai fost în stare să renunți la o țigară …

Dacă nu te-am plictisit, poți citi aici mai multe despre subiect

PS. Cînd o să citiți la finalul unui articol promisiunea că a doua sau a treia zi voi aborda un subiect anume … înseamnă că m-am plictisit de scris și am semnat … contractul lui Ulyse 🙂

5 thoughts on “REZISTIND ISPITELOR : CONTRACTUL LUI ULYSE”

  1. Eu vreau să îți dau 5000 lei și când o să vezi 😁că îmi aprind o țigară, să îi dai acești bani lui Dragnea ca să aibă și el / săracu’ /ceva mărunțiș… Ce zici, te prinzi? 😂

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: