MENISCUL RUPT – ÎL OPERĂM SAU NU ?

Ortopedul care tratează cu creme

Există undeva în subconștientul colectiv al pacienților prejudecată că orice se rupe trebuie operat. Inclusiv meniscul rupt. Desigur intervine aici teama unei agravări. Iar dacă diagnosticul ți-a fost pus de un ortoped, acesta cel mai probabil îți va spune același lucru. Mai ales dacă operația o va face chiar el. E bine să știi că ortopedul face parte din clasa mai cuprinzătoare a chirurgilor. Iar un chirurg trăiește pentru a opera. Un ortoped care tratează cu unguente sau fizioterapie este ca un IT-ist care muncește testând jocuri pe calculator. Ceea ce să fim sinceri …

Ruptura de menisc simptome

Nu insist aici. Durerea în fața genunchiului, sub rotulă, e caracteristică

MENISCUL RUPT DURERE

Uneori genunchiul se umflă … are și o limitare a mobilității. Am scris aici despre leziunea de menisc. Aveți aici și un filmuleț.

Tratamente în meniscul rupt

Operația

care se face modern cu artroscopul

Tratamentul de urgență în meniscul rupt

Este prescurtară prin acronimul RICE de la inițialele englezești

Rest = repaus

Ice = gheață

Compress = compresie cu o fașă elastică

Elevate = ridicat adică stai cu piciorul sus

Fizioterapia

Vă pun doar o poză ca să vă faceți o idee. Pentru că nu recomand să faceți exercițiile de capul vostru.

Ei și acum țineți-vă bine căci intră in scenă

Renumiții cercetători englezi

Care au luat cam 100 de adulți tineri (18-40 de ani) cu meniscul rupt, leziune demonstrată prin RMN. I-au împărțit în două loturi. Jumătate au suferit o  intervenție chirurgicală (meniscectomie parțială sau reparație meniscală) iar cealaltă jumătate au fost supuși la o terapie cu exerciții supravegheate de 12 săptămâni și educație cu opțiunea de intervenție chirurgicală mai târziu, dacă este necesar. Rata de ameliorare a simptomelor a fost identică în cele două loturi.

Concluzia – cum tratăm meniscul rupt

îmi permit să o transcriu copy-paste din articolul original

Rezultatele noastre sugerează că în rândul adulților tineri, activi, cu rupturi de menisc, o strategie de chirurgie meniscală precoce nu este superioară unei strategii de exercițiu și educație cu opțiunea unei intervenții chirurgicale ulterioare. Ambele grupuri au experimentat îmbunătățiri relevante clinic ale durerii, funcției și calității vieții la 12 luni, iar unul din patru din grupul de exerciții a suferit în cele din urmă o intervenție chirurgicală. 

Te întrebi acum “și eu cu cine votez”. Sfatul meu este să te adresezi mai multor specialiști. Desigur sunt situații în care meniscul e atât de distrus încât nu se pretează la un tratament conservator. Dar există și ortopezi care uneori se grăbesc …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: