
Tocmai citesc o carte interesantă “De ce nu fac zebrele ulcer?” în care la un moment dat autorul, Robert Sapolsky, mărturisește că oamenii de științp nu au un răspuns coerent la întrebarea “De ce au oamenii vezica urinară”. Bine-bine, zice el, la unele animale care își marcheaza teritoriul e normal să ai un rezervor de substanță utilă pentru acel proces. Dar la om? Și tot el încearcă un răspuns povestind două istorii despre armata americană din secolul trecut.
Patton și Rinul

Al doilea război mondial. Armata americană vine vijelios dinspre plajele Normandiei spre vizuina lui Hitler. Unul dintre cei mai faimoși generali americani, Geoge Patton, ajunge cu armata lui pe malurile Rinului. Iar pentru a-și sublinia disprețul pentru inamicii lui, pur și simplu se desface la prohab și urinează în legendarul fluviu, simbol al Germaniei, fapta fiind imortalizată fotografic. Iar fie vorba între noi, de atunci și până în zilele noastre (mai ales în zilele noastre) împresia mea este ca americanii nu s-au mai oprit din a se p … șa pe germani.
Sfidarea chinezilor
Au trecut mai puțin de 10 ani de la faza relatată anterior. Suntem la începutul anilor 50 ai secolului trecut. După ce trupele coreene erau aproape să-i arunce în mare, americanii fac un desant în spatele frontului și pornesc contraofensiva. Contraofensivă care îi aduce la un moment dat chiar la malul râului Yalu, granița dintre China și Coreea. (un fel de Dunăre). Moment în care o brigadă a armatei americane se înșiră pe malul râului, se deschid la pantaloni. Și fac același proces fiziologic întru sfidarea ființelor mici galbene și (fără îndoială) nervoase de pe malul opus.
Iar după relatare acestor fapte autorul declară, pe un ton glumeț, că s-a lămurit asupra rostului vezicii urinare la om în marcarea teritoriului.. Ton care se regăsește de altfel pe parcursul întregii cărți. Carte pe care v-o recomand. Cu o paranteză. Sper să nu vă intimideze aspectul ei de cărămidă – are aproape 700 de pagini …