
Nu o dată echipajul ambulanței îmi aduce în urgență pacienți gâfâind ca după o cursă de maraton și care atunci când le fac anamneza îmi spun că până a pleca de acasă nu se puteau ridica din pat dar totuși nu se simțeau așa de rău. Când am început să lucrez în urgență era o enigmă pentru mine această agravare subită a stării pacienților. Cu atât mai mult cu cât e arhicunoscută legea conform căreia atunci când ajungi la spital nu te mai supără nimic (cazul măselei care nu te mai doare in momentul când ai ajuns la stomatolog e clasic)
După ceva timp (și investigații discrete) am dezlegat enigma. Orașul în care cu mândrie îmi desfășor talentele de aproape 20 ce ani nu are nici un lift funcțional. Deși majoritatea blocurilor au peste 4 etaje, unele chiar 10 (zece!!!). Iar evenimentele se desfășoară de cele mai multe ori după următorul scenariu :
SCENA 1
Bolnav supraponderal, în plus edemațiat (adică plin de apă) imobilizat la pat (aflat, în varianta optimistă, într-un apartament situat la etajul 4) și dispneic (suflă greu) sună disperat la 112 la ora 2 noaptea.
SCENA 2
Trec 5-10 minute (am convenit să fim optimiști) și la ușa apartamentului se ivește echipajul ambulanței format din un șofer (ambulanțier cum le place să li se spună) și o asistentă. Ale căror dimensiuni însumate abia dacă le depășesc ușor pe cele ale pacientului. Uneori poți adăuga la total și dimensiunile soției, fără a influența rezultatul final.
SCENA 3
Apelurile disperate ale aparținătorilor nu găsesc nici un vecin/cunoștință dispus să ajute la transportul bolnavului. Aici am încălcat convenția. Varianta optimistă era ca pacientul să fie bancherul blocului caz în care ….
SCENA 4
La îndemnurile mobilizatoare ale asistentei/șof … pardon ambulanțierului (gen “hai tataie că se poate” …. “hai încă o treaptă” …. “mai ai un etaj și am ajuns” bolnavul ajunge la ambulanță și se întinde pe targa izbăvitoare.
SCENA 5
Ajuns în urgență este introdus cu targa (deși am avut situații în care s-a considerat că pacientul după ce și-a făcut antrenamentul coborând 4 etaje poate parcurge pe jos distanța de la ambulanță la camera de urgență și se prăbușește extenuat, albastru la față și abia respirând pe targa urgenței).
Există ce-i drept un protocol care permite echipajului ambulanței să solicite pompierii pentru transport …. dar asta doar dacă pacientul depășește o anumită greutate (120 kg parcă). Sau dacă e în comă.
De multe ori acesta e ultimul drum al pacientului. Dacă supraviețuiește pentatlonului descris și ajunge totuși pe un pat de spital, finalul e uneori la morgă, apoi la capelă apoi …
Pentatlon. Foarte bună asemănarea👍, din păcate… 🙃