ÎN LOC DE PREMIUL NOBEL – MORT LA CASA DE NEBUNI. TRISTUL DESTIN A LUI IGNAZ SEMMELWEIS

IGNAZ SEMMELWEIS

Când ai așteptat ultima oară să fii consultat în policlinică te-ai gândit poate că apariția spitalelor a fost un mare progres în consolidarea sănătății. Nu a fost chiar așa. Undeva prin anii 1800 mortalitatea în rîndul femeilor care nășteau în spitale erau undeva pe la 30-40%. Cu această realitate s-a confruntat tânărul stagiar Ignaz Semmelweis la un Spitalul Universitar. Și nu de oriunde ci tocmai din Viena anilor 1850.

Spitalul avea două sectoare. Unul deservit de medici, celălalt de moașe. Ignaz al nostru a observat că mortalitatea in sectorul moașelor era sub 5% în timp ce în cealaltă undeva pe la 20% din paciente mureau după naștere de febră puerperală.

Curios, omul a cercetat atent situația din cele două sectoare. A constatat că medicii înainte de a participa la naștere mergeau la morgă unde făceau prezentări de caz studenților.

Să spun aici că pe vremea aceea se considera că un medic e cu atât mai bun cu cât avea halatul mai jegos și plin de sânge. Cam cum ar fi cu soldații a căror vitejie e cuantificată de numărul și profunzimea cicatricilor. Normal că nimeni nu își punea problema spălatului mâinilor sau hainelor (un fel de mișcare no wash avant-la-lettre)

Ignaz Semmelweis a avut ideea de a-i determina pe medici să se spele cu var clorurat după ce ies din morgă înainte ca aceștia să asiste la naștere. Iar rezultatul se vede în graficul de mai jos.

Dacă vă imaginați că aceste fapte au aprins un beculeț izbăvitor în mintea doctorilor de atunci vă înșelati amarnic. L-au luat în bășcălie pe bietul lor coleg și până la urmă l-au trecut pe linie moartă. Normal că omul s-a apucat să bea și să se certe cu toți colegii apărându-și ideile. Până la urmă l-au internat cu forța într-un spital de nebuni. Unde a fost bătut de gardieni și a murit datorită unei septicemii apărute în urma infectării unei răni.

EPILOG

La vreo 20 de la moartea lui, Louis Pasteur a cercetat din nou problema elaborând teoria germenilor, universal recunoscută azi.

Această respingere a noilor cunoștințe întrucît contrazic vechi cutume a fost denumita reflex Semmelweis

Ce e interesant faptul că la noi zilele trecute a mai murit un om tot datorită unei infecții cu stafilococ colectate din spital. Diferența este că doctorii noștri au totuși halatele albe (mă rog, mai nou albastre, roșii, verzi …) imaculate. Și mâinile curate …

5 thoughts on “ÎN LOC DE PREMIUL NOBEL – MORT LA CASA DE NEBUNI. TRISTUL DESTIN A LUI IGNAZ SEMMELWEIS”

 1. E trist ce se întâmpla,mai ales ca nimeni nu e interesat sa ia măsuri drastice.
  Dacă ai norocul sa supravietuiesti,in urma unei astfel de Infecții,ti se pune in brațe o rețeta,pe care apare un antibiotic care,ori nu se găsește,ori nu și-l permite pacientul.(vezi Vancomicina Inj 92 lei un flacon!!)
  Zic ca in astfel de cazuri,măcar sa se fi găsit o portița pentru decontarea rețetei!!
  Bine,cui ii pasă de pacient????🙁

 2. Scuze ca intervin off topic dar chiar am nevoie de o parere.
  La inceputul lunii martie ma simteam f bine dar am facut totusi analize si a iesit:
  LDL 200 HDL-C 65 lip totale 896
  am tinut regim in sensul ca am mancat normal dar fara mezeluri, unt/cascaval si fara patiserie

  primele 2 luni am fost deasemenea ok dar de vreo luna cam am ameteli
  tocmai mi-au venit rezultatele noi:
  LDL 156 HDL-C 48 lip totale 779

  ce anume puteau sa contina util bunatatile de mai sus si care acum imi lipseste?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: