MEDICINĂ ȘI VITEJI. REGELE LEPROS ȘI REGATUL CERULUI

  A fost odată ca niciodată … Așa încep poveștile copilăriei mele. Bine, asta era undeva în secolul trecut (nu știu, sincer, cum încep poveștile de acum cu elfi și avatari.) Iar odată ca niciodată trăiau prinți și prințese, viteji și eroi care treceau prin întâmplări ce mi se păreau, copil fiind, doar rodul imaginației povestitorului ..Dar iată că trăind, citind și văzând am constatat că expresia contemporană cu ,,viața bate filmul “are un echivalent în,, istoria bate povestea”… Așadar să ne întoarcem in timp cu vreo 900 de ani și să aflăm povestea despre regele lepros și regatul cerului.

Filmul despre regele lepros și regatul cerului

Văzând și citind … un film și o carte despre întâmplări de acum opt secole…. Cruciadele. Vremuri fabuloase …Bohemond ,..Baldwin… Saladin… Richard the Lionheart … personaje reale cărora cronicile vechi le descriu fapte care umbresc orice poveste cu Feți Frumoși în Ilene Cosânzene, eroi care câștigă bătălii cu adversarii de 10 ori mai numeroși, castele cucerite de un singur om pătruns printr-o portiță deschisă în noapte și câte altele.

REGELE LEPROS ȘI REGATUL CERULUI

Filmul este Kingdom of Heaven și aici apare eroul pe care îl voi analiza medical în articol în Baldwin IV , regele lepros

Putea fi un erou. La 16 ani a condus armata cruciată care l-a învins pe Montgisard pe marele Saladin. O bătălie în care cronicarul spune că însuși Sfântul Gheorghe a fost văzut luptând alături de cruciați. Dar, din păcate, băiatul avea lepră … așa că am ajuns la ale noastre.

Boala

Să povestim puțin despre această boală veche din vremuri biblice, vezi pilda celor 10 leproși. E o boală contagioasă dată de o bacterie transmisă predominant pe cale respiratorie.

Are două forme:

 Forma tuberculoasă. Apare la organisme puternice, sistemul lor imun distruge microbul dar în urma luptei rămân niște noduli. Și de aici apar problemele: nodulii se învecinează cu nervii, îi comprimă și ca urmare omul nu mai simte durerea, nu mai poate mișca anumiți mușchi care se atrofiază. Nesimțind durerea omul nu își dă seama când se lovește rănile se infectează. i se distrug degetele și ajunge să să aibă mâinile ca în poza de alături.

Forma lepromatoasă apare la cei cu imunitate slabă. Microbii se împrăștie în organism se concentrează mai ales la nivelul feței pe care o deformează.

Judecând după masca pe care o poartă regele în film pot presupune ca suferit această formă; deși în unele scene se vede că are leziuni și la nivelul degetelor. Am pus o poză cu o astfel de față ca să înțelegi de ce, ca rege, e bine să țî-o acoperi.

Acum tratamentul se face cu antibiotice și cum antibioticele s-au descoperit prin anii 50 ai secolului trecut îți dai seama că atunci …De fapt Baldwin a și murit la 24 de ani și după el potopul: Hattin … căderea Ierusalimului …dar deja începe tărâmul istoriei și mă opresc aici.

Cartea

Atât despre film. Cartea este ,,Istoria cruciadelor” de Steven Runciman. Și el e un personaj parcă de poveste, un soi de freelancer de acum un secol. A moștenit o avere și toată viața lui a călătorit; a ținut conferințe despre istorie în toată lumea; a scris dar nu stând prin biblioteci ci vizitând locurile despre care scria, răsfoind documente secrete pe care i le puneau la dispoziție sus-pușii pe care îi cunoștea în lungile lui călătorii. Și bineînțeles a trăit aproape 100 de ani.

Iată aici cartea …Vă recomand să o citiți … e ca un roman cavaleresc cu deosebirea că faptele sunt luate din conici deci sint reale.

REGELE LEPROS ȘI REGATUL CERULUI

Nu pot încheia cu un banc; nu se potrivește aici. Vă invit să ascultați/vedeți o parte din coloana sonoră a filmului: Ibelin

2 thoughts on “MEDICINĂ ȘI VITEJI. REGELE LEPROS ȘI REGATUL CERULUI”

  1. Chiar nu am intenționat să fac o paralelă cu COVID-ul (dacă voiam asta aș fi vorbit despre ciumă). De fapt aș vrea săî nu scriu DELOC despre COVID. O fac alții cu virf și îndesat ….

  2. Sa intelegem, deci, ca acest nenorocit de Covid este, toatusi, o “joaca de copii”, comparativ cu ravagiile facute de bacteria leproasa…Este ca si cum ne-am impune sa gandim pozitiv: ” stai linistit, se poate si mai rau!!!”….
    Doamne apara si pazeste!!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: