Am văzut în articolul de ieri cam care ar fi echivalentele medicale contemporane pentru popularul „cap spart”. Și pentru „cucui în frunte”.

Cât de grav e un cucui în frunte

CUCUI ÎN FRUNTE

Teoretic dacă impactul nu a spart pielea … nu ar trebui să spargă nici osul. Dar trăim totuși vremuri în care accesul la medic e universal. Acuma sincer și eu mă simt nițel nemulțumit când vine un ăla urgență în toiul nopții cu copilul plângând și cu o frumusețe de cucui în frunte. Șansele să fie ceva care să pună viața copilului în pericol sunt minime … dar nu nule. Voi detalia mai jos semne de alarmă în cazul unui traumatism la cap. Oricum sfatul meu este să vii cu copilul în urgență. Chiar dacă traumatismul pare minor. Și chiar dacă vei fi privit cu oarece ostilitate. Doar medicul poate să-ți certifice cit de minor a fost traumatismul.

Ca tratament de primă intenție … PUNE CEVA RECE LA LOCUL IMPACTULUI. Bunica zicea să pun ceva de fier pe frunte. E bun. Esențial să fie rece. Că e apă, că e gheață, că e metal … nu are importanță. Rece să fie. Recele contractă vasele de șânge. Și astfel reduce sângerarea sub piele. Deci și dimensiunile cucuiului.

Capul spart – Semne de gravitate

Hai să le luăm pe rând

Pierderea conștienței

Nu e ceva neobișnuit să fii puțin zăpăcit după o lovitură la cap. Chiar să nu îți amintești nimic pe moment. Dar dacă după lovitură te trezești abia în urgență .. ceva nu e în regulă

Vărsătură

Aici e faimoasa vărsătură în jet. Ceva de genul vomiți așa dintr-odată fără să-ți fie greață. Vorbești cu cineva și deodată îl umpli de borâtură.

Anizocorie

Ăsta e un semn nasol. Ai pupilele inegale. Ca în poză

Confuzie și/sau agitație

Adică nu se mai înțelege lumea cu tine. Ești agitat, țipi fără motiv. Ca și anizocoria e ceva ce mai degrabă îl observă cei din jur decât tu.

Tratament

În principiu orice cap spart trebuie să ajungă la urgență. Medicul urgentist va decide dacă se impune sau nu un CT. Dacă traumatismul nu a afectat osul deci nu e „cheag de sange pe creier” se va face sutura plăgii. Popular zis, îți pune niște „copci”. Faptul că pielea de pe cap e bine vascularizată are avantajul că aceste răni se vindecă ușor și se infectează rar.

Și dacă am început prin a menționa alcoliștii … să încheiem cu ei

Simptomele stării de ebrietate interferă cu cele de gravitate pe care vi le descriam mai sus … așa că nu poți să-ți dai seama de gravitatea loviturii.

Un comentariu la „CAPUL SPART ȘI CUCUI ÎN FRUNTE 2 – TRATAMENT”
  1. Un bețiv iese din cârciumă și după nici doi pași cade pe trotuar și își sparge capul, una din tipele ce erau la ,,servici” îl ia pe bețiv, îl urca și îl așează pe o bancă, la care bețivul minunat o întreabă:
    – Tu cine mai ești?
    La care tipa:
    – Eu fac aici trotuarul.
    Bețivul:
    – De ce pana mea l-ai făcut așa tare ca mi-am spart capul….

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura