DE CE A MURIT BRUCE LEE … SAU FILOSOFUL APEI UCIS DE APĂ

DE CE A MURIT BRUCE LEE

Una din amintirile adolescenței. Un nume legendar pe buzele colegilor mei de atunci. Actorul care împărțea pumni în toate direcțiile. Lupte câștigate singur împotriva a zece adversari. Apoi aveam să aflu că tipul nu s-a bătut doar în filme ci și în viața reală. Că a fost și nițel filosof. Dar aveam să elucidez și una din mirările mele de atunci. Răspunsul la întrebarea “de ce a murit Bruce Lee “

FAMILIA

Originea a fost poate marea problemă a vieții lui. Avea o bunică … englezoaică. Iar unul din conceptele clasice ale filosofiei taoiste interzic predare tehnicilor de arte marțiale nonasiaticilor. (de aici deduceți cam cât adevăr este în toate cărțile occidentale scrise de asiatici care popularizează artele marțiale orientale).

VIAȚA

Tipul a fost un rebel încă din adolescență. A cam abandonat toate școlile pe unde l-au înscris părinții. A terminat cum a terminat liceul prin America dar facultatea a abandonat-o și pe aia. Bineînțeles că in lungul timp liber ce îl avea se bătea prin cartierele chinezești. A caftit și pe un membru al unei triade chinezești. Nasol …

În America nu s-a mai bătut ci a început să îi învețe pe alții să se bată. A înființat o școală de arte marțiale. A virat-o apoi spre cinematografie … Hollywood &Co. Nu intru în detalii ci mă grăbesc să tratez parte medicală a vieții lui. Care, ați ghicit, este moartea. Deci

DE CE A MURIT BRUCE LEE

Acuma, cei care știu … știu de ce a murit. Dar cum blogul e pentru cei care nu știu și vor să afle explicațiile medicale oficiale, să începem.

Totul s-a întâmplat rapid, în vara lui 1973. Tipul nu avea vreo boală cunoscută. Undeva prin 10 mai cade brusc în timpul filmărilor, se scutură (criză convulsivă), îl doare capul. Dus la spital i se administrează manitol, o substanță ce scade presiunea din cap.

La ceva mai mult de două luni, pe 20 iulie, acuză dureri intense de cap. Ia equagesic (pentru dureri de cap) și meprobamat (un anxiolitic la modă pe atunci). Apoi se culcă. Și se scoală mort. Avea 32 de ani.

Desigur urmează autopsia. Nici o rană sau vreo leziune internă. Doar un creier foarte umflat (edem cerebral). La vremea respectivă vinovați de serviciu au fost ba medicamentele luate, ba canabisul găsit la el în stomac.

Treaba a rămas cum se zice ca-n gară. Până recent când un grup de cercetători de la Oxford au analizat mai multe date din anchetă concluzionând că Bruce Lee consuma mari cantități de lichide, în special suc de mere și morcov. Aceste lichide au determinat o diluție a sângelui ceea ce a dus la hiponatremie. Consecința – edem cerebral. Iar un creier umflat comprimă centrii cardio-respiratori din trunchiul cerebral ducând la deces (sindromul de angajare cerebrală)

FILOSOFIA

Filosofia urmează, firesc, după moarte. Nu vă plictisesc cu text în plus. Îl las pe Bruce Lee să vă expună filosofia apei. Apă care, până la urmă … Uitați-vă că merită și nu durează decât 30 de secunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: