A vorbi despre inteligenta artificiala in medicina pare un nonsens … în contextul în care, cel puțin la noi, medicii sunt de multe ori un fel de roboți. Te consultă rece și distant după niște protocoale rigide. De multe ori îi vezi la față doar după ce ai făcut analize, CT, RMN și altele. Iar dacă cel ce te consultă e rezidentul, înainte de operație îl vezi pe anestezist … Iar la externare afli ca profu era unul din acele halate multicolore care a trecut in viteză prin salon la ultima vizită …

Dar să nu divaghez. Recent am citit o carte formidabilă. Superputerile inteligentei artificiale scrisă de Kai-Fu Lee
Tipul explică foarte clar dezvoltarea exponențială a IA din ultimii ani. E ca și evoluția de la elevul care gândește logic la elevul tocilar. Până nu demult calculatoarele erau astfel concepute încât să funționeze având la bază algoritmi. Adică dacă “arătai” computerului o radiografie, acesta apela la programe care încercau să explice logic dacă pot spune așa apariția unei pete pe un plămân. Și era a naibii de greu să construiești algoritmi care să facă asta.
Ce fac roboții de azi. Pur și simplu au în baza e date miliarde de radiografii. Însoțite desigur de diagnosticele aferente. Când primesc o nouă radiografie și li se solicită interpretarea, ei doar caută în acea bază de date o radiografie cât mai apropiată ca aspect de aceasta. Chestie e scunde. Și când o găsesc dau pe loc diagnosticul.
Autorul spune că medicii vor introduce parametrii fiecărui pacient (simptome, analize, diagnostic, tratament, evoluție a bolii) într-o uriașă bază de date. Ulterior IA vă răsfoi această bază la fiecare nou pacient. Va găsi un caz care corespunde cât mai mult celui dat. Și va extrage tratamentul cel mai eficace. Simplu, nu?

DE FAPT,
dacă te gândești puțin, medicul nu face altceva. El își formează în anii de studiu o bază de date din sutele de cazuri consultate. Uneori încearcă să explice simptomele anumitor boli pe baza cunoștințelor preclinice. Doar că medicul are mult din memorie ocupată de acești algoritmi ce încearcă să explice logic simptomele bolnavului. Și să elaboreze un diagnostic “bazat pe dovezi”
INTELIGENTA ARTIFICIALA IN MEDICINA
are deci uriașul avantaj al memoriei infinite. Dar îi lipsește totuși ceva. Ceva ce numai omul poate oferi altui om. Vom vedea mâine ce anume …
Îmi este teamă că inteligența artificială înseamnă ceva mai mult decât în filtru Intr o bază de date.
AI poate sa învețe singura, și de aceea este peste calculatoarele cu algoritmi…
Chiar merită citită. Lectură plăcută 👍
Mulțumim pt recomandarea de carte💙