Nu, nu vă speriați, nu am dat-o iar pe spaniolisme ca in prima ediție a blogului (atunci am tradus, desigur cu google translator, un articol despre sifilis … și dupa ceva timp toată sud-america era la mine pe blog căutind „sifilis imagenes” și „sifilis fotos” )

Vom vorbi puțin despre domnul doctor Ernesto Guevara, mai cunoscut sub numele de El Che și cu figura de mai jos

Personajul s-a nascut în Argentina intr-o familie destul de instărită. În tinerețe i se spunea „porcul” fiindcă era cam certat cu săpunul.

Chiar a terminat medicina, dar intr-un stil propriu, făcînd în același timp numeroase expediții cu motocicleta prin America de Sud. Mai jos îl vedem proaspăt student la medicină în anul I

Pe la 27 de ani face cunoștință cu Fidel Castro împreună cu care se specializează în neurochirurgie … adică vrea să le scoată cubanezilor din cap capitalismul și să le bage în loc comunismul … ceea ce reușește după vreo 4 ani odată cu victoria revoluției din Cuba. Fiind de partea cea bună, primește numeroase funcții inclusiv cea de guvernator al Băncii cubaneze … participă la tot felul de conferințe îmbrăcat desigur în uniforma de revoluționar.

Dar se pare ca viața asta domestică nu i-am priit … renunță la toate funcțiile, mai dă o tură revoluționară prin Africa dar de data asta fără prea mult succes … apoi se trage către casă oprindu-se în Bolivia unde, desigur, mai pune de o revoluție dar moare intoxicat cu plumb … adică este împușcat la ordinul vechilor săi „amici” americanii.

Acuma sincer, dacă s-ar fi retras in bătătură ca și amicul și camaradul Fidel și ar fi murit la 90 de ani probabil ca nu era înconjurat de aura de acum … prin America de Sud e considerat de unii chiar sfint

Dosarul medical al lui el Che e mult mai puțin stufos decît cel de revoluționar … toată viața a fost măcinat de crize de astm bronșic. Prin Africa s-a procopsit și cu o dizenterie.

În încheiere un colaj cu secvențe din viața revoluționarului

https://wp.me/pir3D-1cu

2 comentarii la „EL MEDICO , EL CHE”
  1. Pai într-adevăr până nu de mult mai erau încă personaje dintr-astea fabuloase precum el Che, JFK, Mao, Nasser sau Evita despre care voi scrie poate în curând. Din păcate iată acum au dispărut complet aceste persoane carismatice care scriu istoria. Poate doar Putin să fie unul din aceștia (Macron se înscrie, zic eu, în categoria barbatilor de succes in spatele cărora stau femei puternice). În rest doar clovni gen Trump, Johnson…Eroi mai vezi doar prin telenovele și arenele de sport …

  2. Nu știam nimic despre personaj. Am luat totul de pe Wikipedia :„Imbecilule, nimic nu este imposibil în această viață, totul este posibil, imposibilitățile și le creează omul singur și tot el trebuie să le depășească!” (Ernesto Che Guevara)
    și, altceva ce m-a marcat/cumva… înainte de execuție : „Mai multe persoane l-au putut vizita pe Che, printre care învățătoarea din sat, care i-a adus mâncare și care își amintește următorul dialog:
    „— De ce cu inteligența și fizicul dumneavoastră, familia și responabilitățile pe care le aveați, v-ați pus într-o asemenea situație?
    — Pentru idealurile mele.”
    Concluzia mea este că a trăit în 39 de ani câte nu trăiesc alții într-o sută…
    Foarte interesant articolul !👏👏👏

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura