Nu de puține ori, de obicei la începutul săptamînii (după un week-end mai spumos0, apare prin urgență cîte un tînăr cu măna (dreaptă de cele mai multe ori) umflată … cam ca în figura din dreapta. Cică ar fi căzut … nu mai ține minte cum; sau l-a zgîriat pisica și i s-a umflat mîna. 🙂 … Prin primii mei ani de practică medicală îmi placea la maxim să mă dau mare demascînd-ul pe agresor. Dar între timp am realizat totuși că medicul trebuie mai întîi să diagnosticheze și să trateze. Pentru că acest aspect e tipic pentru ceea ce in jargon medical se cheamă „fractura boxerului”. O leziune pe care nu o poți obține căzînd pe mînă sau sprijinindu-ți intempestiv bărbia …

Puțină anatomie

Elementele anatomice ale palmei de care o să aveți nevoie pentru a înțelege articolul sînt FALANGELE (dgetele) și METACARPIENELE (palma). Ca în figura de jos, unde am numerotat degetele și metacarpienele

Ce e fractura boxerului

E fractura metacarpianului 5 în urma aplicării unei lovituri cu pumnul asupra unei suprafețe tari.

fractura boxerului

Deși de cele mai multe ori e inclusă doar fractura metacarpianului 5, unii autori numesc astfel fractura oricăruia din cele 5 metacarpiene.

Cum se produce fractura boxerului

Vă las să priviți următorul filmuleț … durează mai puțin de un minut ….

… și mă scutește să adaug cuvinte. Găsiți aici filmul complet

Simptome

  1. SE UMFLĂ MÎNA (dosul palmei mai ales)
  2. DOARE (cînd atingi zona umflată … sau cînd miști degetele)
  3. FURNICĂTURI ( la degetul cu metacarpianul rupt)

Confirmarea diagnosticului de fractura boxerului

Se face, ați ghicit, radiologic. Cel mai clar se vede pe o radiografie de semi-profil a mîinii. Se vede și pe cea din față dar îți trebuie un ochi antrenat …

fractura boxerului

Terapia imediată

  1. GHEAȚĂ
  2. TRATAREA DURERII (algocalmin, antiinflamator)
  3. EVITAREA MIȘCĂRILOR MÎINII (se pot produce deplasări suplimentare ale oaselor)

Tratament la spital

Depinde de cît de deplasate sunt oasele …. de medic …. Dacă deplasarea nu e mare ți se pune o atelă specială sau un banal ghips și … pa

fractura boxerului

Dacă deplasarea e mare e nevoie de operație.

9 comentarii la „DÎND CU PUMNUL … PRIN CASĂ – FRACTURA BOXERULUI”
  1. La spitalele de stat interventia e gratuita daca esti asigurat. Totusi daca interventia presupune utilizarea de accesorii gen plăci sau tije sunt decontate doar cele mai ieftine de pe piață. De accea e bine să se ia legătura cu un chirurg/ortoped pentru a ști exact despre ce intervenție va fi vorba.

  2. Ok, am inteles cele spuse de dvs. O ultima intrebare as avea si anume cum se procedeaza in cazul meu daca vreau sa rezolv problema? Imi imaginez ca la privat probabil ca nici nu conteaza daca esti asigurat la stat si vei plati interventia. Dar la spitalele de stat cum se procedeaza? Se plateste si acolo? Eu credeam ca daca esti asigurat la CNAS beneficiezi de interventie gratuita la spitalele de stat. Va intreb acestea pentru ca nu am avut nevoie de astfel de interventii pana acum si nu stiu care sunt implicatiile unei astfel de aventuri si nu cunosc ce variante ar fi si ce diferente ar fi intre stat si privat. Va multumesc pentru atentie!

  3. Nu sunt ortoped si nu vreau să mă aventurez într-o zonă unde nu mă pricep bine. În linii mari este cam ceea ce intuiești chiar tu. Detaliile depind de gradul de disconfort local, raportul risc/beneficii al unei intervenții chirurgicale și nu în ultimul rând de buget

  4. Ok. La ce sa ma astept? Ce etape sunt? Adica ce implica procedura aceasta? Trebuie rupt osul sub operatie si pus iar in ghips?

  5. Problema este că cel mai probabil fragmentele osoase sau prins anormal a apărut și un calus destul de voluminos și toate astea interferă cu tendoanele și nervii care trec pe acolo generând durere și disconfort. O soluție operatorie cred că ar putea da rezultate bune

  6. Cineva mi-a dat peste cap degetul mic si astfel mi-a fracturat metacarpianul 5. La spital nu m-a crezut doctorul, probabil daca erati dvs sigur ati fi zis ca sunt doar un alt mincinos care a facut pe durul si astfel si-a fracturat mana. Problema este ca nu m-am dus imediat pentru ca nu simteam mana ca si cum ar fi fost rupta. Am crezut ca este doar o entorsa. Abia a doua zi m-am dus la urgenta si doctorul a zis ca trebuia venit imediat pentru ca a apucat deja (dupa nici 12 ore?!) sa se sudeze putin si va trebui sa ma duc la alt doctor sa constate daca nu cumva s-a format tesut canceros acolo si dupa aceasta sa decida cum procedeaza in continuare. Nefiind inca asigurat am pus-o pana la urma in ghips. Pot sa folosesc mana, pot sa ridic si greutati, doar ca ma cam doare cand fac efort (exercitii la sala etc). Acum ca sunt asigurat, va trebui sa ma duc sa vad ce trebuie facut pentru a scapa de durere si restul implicatiilor. Ce recomandati in cazul acesta?

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura