Intră anevoie pe ușa camerei de consultații sprijinit în baston. Un bărbat de 60 de ani care se plânge că în urmă cu câteva zile când s-a ridicat dimineața din pat a simțit o mică pocnitura la jumătatea gambei, după care a rămas cu o durere surdă la picior care îl împiedică să meargă normal.

Primul gând te duce la o întindere poate chiar ruptură (parțială) a mușchiului. Totuși îl trimit la serviciul de radiologie pentru o radiografie de rutină; fără însă a spera ca rezultatul să îmi releve un diagnostic clar.

lar când colo, surpriza ! Iată radiografiile

POCNITURĂ LA PICIOR FRACTURĂ PERONEU OS PATOLOGIC

Cerculețele pe care le vedeți în lipsa oricărei simptomatologii aș fi presupus că sunt artefacte. Dar, în contextul clinic dat, ceea ce se vede în zona din mijloc a osului mai subțire (peroneul),- care este și cea dureroasă- e relevant; o mică „ciobire” a peroneului chiar în zona unei astfel de bule. Bulă care de fapt e un fel de „gol” în interiorul osului (cam ca o gaură de cașcaval).

Pentru cei care poate nu o avut o bănuială să trag concluziile; acele găuri ca de cașcaval sunt metastaze osoase osteolitice (care dizolvă osul cum ar veni);iar acea mică ciupitură de la mijlocul osului se numește, în termeni medicali, fractură pe os patologic.

Epilog

Un CT-scan efectuat zilele următoare avea să depisteze tumora primară undeva în regiunea sternală. Pacientul a povestit că de ceva timp simțea o durere în zona respectivă căreia însă nu i-a acordat atenție considerînd-o de natură reumatismală.

Și cînd te gîndești că totul a pornit de la o aparent neînsemnată pocnitura la picior …

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura