REVOLTA CÎINELUI MARO SAU DIN VIAȚA STUDENȚILOR MEDICINIȘTI DE ACUM UN SECOL

Dacă în ziua de azi ai avea nefasta idee de a tăia coadă unui câine (și să te mai și lauzi cu asta pe YouTube) ai toate șansele să stârnești o revoltă de proporții naționale și să mai ajungi și la bulău. E de înțeles de aceea povestea pe care am să v-o spun în articolul de astăzi.

Prolog

Pe la sfârșitul anilor 1800 era o adevărată modă să faci experiențe pe animale în special pe câini. Se poate spune chiar că o mare parte din cunoștințele fiziologiei umane au la bază aceste experiențe. Ei bine în acea perioadă, mai exact pe la începutul secolului trecut, a stârnit indignare vivisecția (un fel de disecție pe viu) unui cîine terrier maro la Colegiul Medical din Londra. Societățile de protecție a animalelor de atunci l-au dat în judecată pe profesorul William Bayliss care coordonase experiența. Și au pierdut. De ciudă au strîns fonduri și au ridicat o statuie care reprezenta un cățel maro.

STATU8IA CÎINELUI MARO

Problema nu a fost cățelul ci inscripția de pe statuie care suna cam așa

În memoria
câinelui Terrier , mort în laboratoarele
Universității din februarie
1903, după ce a îndurat vivisecții,
care s-a extins pe mai mult de două luni
și a fost predat de la
un vivisector la altul,
până când moartea a dus la eliberarea sa.

De asemenea, în memoria celor 232 de câini
uciși în același loc în anul 1902.

Bărbați și femei din Anglia
cât vor dura aceste lucruri?

Revolta cîinelui maro

Ei bine, de la această inscripție mai exact de la finalul ei a pornit o adevărată revoltă a studenților din medicină de la acea universitate. S-au organizat numeroase expediții nocturne de vandalizare a statuii. Totul a culminat cu așa numita “revolta cîinelui maro” din decembrie 1907, revoltă la care au participat mii de studenți mediciniști. Nu au reușit să doboare statuia. Controversele au continuat o perioadă de timp și până la urmă statuia a fost înlăturată și topită. După aceea au inceput mitingurile ăstorlalți nemulțumiți de dispariția statuii. Complicate vremuri …

Epilog

După vreo 90 de ani în locul ei a fost ridicată o altă statuie cu un cățel avînd o figură mai blajină și o inscripție inofensivă.

UIte și un mic filmuleț despre

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: