Meningita acută este pentru tineri cam ceea ce este accidentul vascular pentru vârsta a treia. Adică o boală care de multe ori riscă să îți lase sechele; asta dacă nu chiar te omoară de tot. Hai să vedem acum cam care sunt modurile de a te îmbolnăvi adică de a face meningită. Și care sunt simptomele. Căci despre tratament este totuși mai mult treaba doctorilor.

Să ne vedem un pic pentru început

Ce este acela meninge

E un fel de pieliță care se interpune între osul craniului și creier. În interiorul acestei membrane se află un lichid. Cînd ai meningită această membrană se umflă, crește și cantitatea de lichid dintre straturile membranei. Toate aceste lucruri apasă pe creier producînd o parte din simptomele bolii.

MENINGITA ACUTĂ MENINGELE
MENINGE = DURA MATER+ARAHNOIDA+PIA MATER

Cum te îmbolnăvești de meningita acută

Cel mai frecvent (întrucât nu uita este o boală contagioasă) cu microbul te alegi pe căile respiratorii adică la fel ca și răceala. Stai lângă un bolnav, acesta tușește și prin picăturile din tuse microbii îți ajung ție în nas sau căile respiratorii. Pentru a te îmbolnăvi trebuie să ai o imunitate proastă în momentul acela. Astfel se explică și legenda că atunci când faci un duș fierbinte la cap iar apoi ieși afară în ger faci meningită. Pur și simplu frigul scade imunitatea organismului și gata boala.

O a doua cale de infecție prin propagarea unei infecții din vecinătate; microbul poate ajunge la creier de la o infecție a sinusurilor sau a urechii.

MENINGITA ACUTĂ PROPAGERE
SINUZITA SAU OTITA SE POT PROPAGA SPRE CREIER

Simptome cînd ai meningita acută

Două sunt simptomele cele mai frecvente:

MENINGITA ACUTĂ SIMPTOME

Când eram rezident foloseam sintagma „sindrom cefalalgic febril” atunci când voiam să atragem atenția asupra unei suspiciuni de meningită. Așadar dacă cumva ai aceste două simptome adică febră asociată cu durere de cap gândește de la modul serios că ai putea avea meningită

PETE PE PIELE ÎN MENINGITĂ

Alte simptome care pot apărea sunt

  • stare de confuzie
  • apariția unor pete roșii pe piele care nu dispar atunci când le apeși cu degetul – figura de alături.

Poza e a unui copil. Ceea ce scriu aici e pentru adulți. Unele caracteristici al emeningitei la copil le poți afla citind aici

Un semn fizic poți să obții punând încercând să pui capul bolnavului cu bărbia în piept atunci când bolnavul stă întins pe pat ca în filmulețul de mai jos. Vezi cum atunci cînd se încearcă ridicarea capului e ca și cum ridici o scîndură: nu se îndoaie și capul se ridică odată cu trunchiul.

Semnul se cheamă redoare de ceafă și un semn foarte clar de meningită.

Ce ți se va face în spital

În urgență diagnosticul se pune prin extragerea unui lichid din spinare (așa numita puncție medulară) lichid care a dus la laborator și se găsesc acolo microbul. Dacă există suspiciuni se poate face tomografie înainte de puncție pentru a exclude o problemă ce a putea complica puncția.

Despre

Cum se tratează meningita acută

am spus că nu o să vorbesc prea mult pentru că e treaba doctorilor. Nu poți tu să tratezi acasă o boală care în 15 la sută din cazuri este mortală. O să menționez doar că medicamentele de bază sunt antibiotice foarte puternice și antiinflamatoare gen dexametazona.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura