V-am povestit aici despre medici care puneau un diagnostic unui bolnav dintr-o privire, observând anumite caracteristici fizice ale acestuia. O să vă descriu pe scurt în această articol cum poți să îți dai seama de ce boală suferă prietenul pe care îl vezi pe stradă mergând între anumit fel. Sau vecinul cu care stai la povești pe bancă într-o seară toridă de august. Bine, nu te vei transforma peste noapte într-un Sherlock Holmes, nici măcar într-un mic Hațieganu dar cel puțin vei putea fi poreclit Dr House de cartier.

1.Mersul cosit la cei care au avut paralizie. E ca în secvența de mai jos



MERS COSIT LA CEI CARE AU AVUT PARALIZIE

2. Rămînem la mers ca să vedem cum merge un bolnav de Parkinson



CUM MERGE UN BOLNAV DE PARKINSON
DIAGNOSTIC DINTR-O PRIVIRE

3. Să trecem acum la mîini. Dacă făcînd cunoștință cu cineva observi, atunci cînd îi strîngi mîna ca are degetele cam, așa

DIAGNOSTIC DINTR-O PRIVIRE

poți bănui că noua ta cunoștință are o problemă la plămîni …. de cel mai multe ori e un bolnav cu bronșită cronică (fumător cel mai posibil) dar nu e exclus să aibe chiar cancer la plamîni.

4. Urcăm nițel la palme. Ceea ce vedeți mai jos este contractura Dupuytren și apare fecvent la bărbați alcoolici sau diabetici

DIAGNOSTIC DINTR-O PRIVIRE DUPUYTREN

Să venim acum spre centru

Uneori vezi pe fața unora … sau pe pieptul lor asemenea pete roșietice

STELUȚE VASCULARE
STELUȚE VASCULARE

Se cheamă steluțe vasculare spider telangiectasis și se întîlnesc frecvent la alcoolici

Dacă nu v-am plictisit, va reamintesc în încheiere doi ochi despre care am vorbit mai demult în articolele despre ochi : ochiul celor bolnavi de cataractă (albeață)

CATARACTĂ POZE
OCHIUL DIN STÎNGA ARE CATARACTĂ

iar la cei cu boală Basedow apar ochii ieșiți din orbite

Cu privirile aste încheiem astazi încercarea de a pune un diagnostic dintr-o privire. Mîine cred că vom trece din nou spre zona de can-can vorbind despre două destine urîte a doi oameni frumoși ….

Un comentariu la „CUM PUI UN DIAGNOSTIC DINTR-O PRIVIRE”
  1. Uneori vezi pe fața unora … sau pe pieptul lor asemenea pete roșietice. Se cheamă steluțe vasculare spider telangiectasis și se întîlnesc frecvent la alcoolici. Bine ca ati specificat…pe fata sau pe piept…vase paianjen (spider)…rosiatice se pot vedea si pe picioare…poate nu se numesc asa…dar sigur au alta cauza.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura