FRACTURA DE ȘOLD

Te întrebi desigur cum e posibil ca o fractura de col femural să te omoare; doar șoldurile sînt departe de organele vitale. Uite că poate. Pentru că o fractură de șold care nu este operată nu se vindecă; iar pacientul nu mai poate umbla, ceea ce echivalează cu imobilizarea la pat, pneumonie și în câteva luni sau ani (depinde de gradul de îngrijire) va duce la deces. Și asta pentru că cel mai frecvent fractura de col femural se întâlnește la vârstnici.

Cum se produce fractura de col femural

Cel mai frecvent e vorba de accidente casnice; aluneci cu covorul pe parchet sau cazi de pe scaun; te împiedici în jucăria nepoților și cazi pe șold. Iar datorită osteoporozei tipice pentru această vârstă se produce inevitabilul.

Semne ca ai fractura de col femural

  • durere la nivelul șoldului
  • nu poți sta în picioare
FRACTURA DE ȘOLD
  • piciorul de pe partea afectată e mai scurt și rotit în afară.

Ce faci

Nu ai multe opțiuni: suni la 112, apoi salvarea … urgență … radiografii iar mai apoi se hotărăște practic destinul: pentru că apară acum cele două opțiuni:

1.Nu te operezi. E ceea ce am scris la începutul articolului; poate la început persoana va încerca să meargă în cîrje dar va renunța curîmd. Aceste fracturi sunt cu deplasare și oasele nu se mai pot suda în poziția inițială.

2.Operația. Aici intervine o mare problemă: majoritatea vîrstnicilor au și alte boli încât problema nu e atât operația în sine cât anestezia; plus că de multe ori ideea de operație e respinsă atât de rude cât și de bolnav.

În ce constă operația. Simplu: se înlocuiește osul rupt cu o proteză metalică. Poate fi vorba de un capăt metalic ca înlocuiește doar capătul de femur rupt, dar acest capăt va roade cu timpul la articulația sau se înlocuiește și capătul articulații cu una metalică ceea ce face ca proteză să fie mai durabilă

Hip Fracture Surgery: Types

Am vorbit aici despre fractura de șold la vârstnici. La tineri și adulți se pot produce în cazul unor accidente sau prin cădere de la înălțime. Aici se poate încerca fixarea celor două două fragmente cu șuruburi. plăci, și piulițe deci tot operație. Ceva ca în figura alăturată

Închei cu trei sfaturi: dacă ești vârstnic sau ai pe cineva în vîrstă la care ții mult

1. Evita gresia, parchetul melaminat sau orice suprafețe lucioase pe care stau covoare mici sau alte decorațiuni alunecoase

2. Nu te urca pe scaun sau taburete

3. Aprinde tot timpul becul sau trage draperiile pentru a vedea pe unde calci

Lucruri banale dar de care dacă ții cont pot să îți prelungești viața.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura