Una din bolile cele mai zgomotoase ale vârstei tinere. Desigur mulți copii și tineri au avut răceală … pojar … hepatită (mai rar) dar să ai apendicită wow …. și să te mai și opereze ….

Să vedem mai întâi

Ce e apendicul și cum apare apendicita

Apendicul e o mică prelungirea a mațului, ca un fel de coadă, desigur goală pe dinăuntru. Se află în partea dreaptă a abdomenului, jos.

La fel ca tot intestinul și acest săculeț e plin de alimente digerate. Dacă deodată orificiul prin care comunică cu intestinul se astupă (asta se întâmplă uneori cu o bucățică de scaun sau pot fi niște ganglioni care se umflă sau alte cauze) ceea ce rezultă este ca și o sticlă închisă complet plină cu alimente și fecale.

Ce se întâmplă mai departe e ușor de bănuit: amestecul fermentează ca și mustul dintr-o sticlă închisă câteva zile. Apendicul se umflă, apare durerea, și dacă nu se intervine chirurgical face POC și tot conținutul fermentat ajunge în cavitatea abdominală rezultând peritonită ( apendicită perforată). Asta e tot.

Simptome

Nu am să îți umflu capul cu tot felul de semne Bloomberg … Rosving …. bla bla bla.

Simptomul de bază a durerea în jumătatea dreaptă a abdomenului mai ales în partea de jos.

Că e sau nu asociată cu febră, diaree/constipație lipsa poftei de mîncare sau cu vărsături nu e o regulă. Orice durere intensă la un copil sau adolescent care corespunde descrierii de mai sus poate să anunțe o apendicită de aceea e bine să mergi la urgență.

Ce ți se face la urgență.

Analize în primul rând. În caz de apendicită leucocitele în sânge WBC sunt pe la 10-15.000. Nu ții se vor face calmante până nu e clar diagnosticul pentru că un calmant poate masca durerea: aparent nu ai nimic dar apendicele se umflă și explodează. Dacă cumva ai luat calmante acasă e bine să spui asta medicului. Dacă e posibil ți se face o ecografie, chiar o tomografie, aceasta din urmă dacă e normală nu ai apendicită.

Și, cel mai important, te palpează chirurgul pe burtă. E cel mai important: diagnosticul depinde aproape exclusiv de experiența și priceperea omului. Un chirurg bun vede un apendice inflamat chiar dacă analizele sunt bune în timp ce unul rău …

Tratament

Nu e obligatoriu ca dacă auzi cuvîntul fatal APENDICITĂ o să fii înhățat de brancardieri și dus direct în blocul operator. Uneori chirurgul sau chirurgii nu sînt chiar siguri … mai temporizează … mai dau un antibiotic. Am văzut nu doar un caz etichetat ca apendicită dar care în cîteva zile a plecat acasă netăiat.

Iar dacă lucrurile devin clare ,totusi ajungi la cuțit. Mai nou se face și laparoscopic ( cu laser in limbaj popular).

Spre final un citat întîlnit în multe articole despre apendicită

mai multe studii au demonstrat că au fost efectuate până la 20% de laparotomii albe

Adică în traducere liberă 20% au fost tăiați degeaba că nu aveau nimic.

Terminăm și azi cu un banc. Cică Bulă îsi suna disperat medicul de familie:
– Doctore, vino repede, nevasta-mea are apendicita…
– Nu se poate, anul trecut am operat-o de apendicita. Ai vazut tu pe cineva care sa aiba doua apendice?
– Nu, doctore! Dar tu n-ai mai vazut pe cineva sa aiba doua neveste?

https://wp.me/pir3D-X0

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura